Trendig midsommar med orientalisk krydda

Av: Agneta Elmegård

Publicerad:
Uppdaterad:

Midsommar

10 spännande recept

När klassiska svenska smaker möter libanesiska heta kryddor uppstår nya oväntade upplevelser. Det gjorde det i varje fall när kockarna Renée Voltaire och Elias Alekji bjöd in till en mångkulturell midsommarfest på en bakgård i Stockholm.

Foto: Börje Thuresson

– Vi lever i ett allt mer mångkulturellt samhälle och i dag finns det inga regler för hur man ska blanda mat och kryddor. Det finns många svenska maträtter som vinner på att man byter ut eller lägger till en annorlunda krydda, berättar Renée Voltaire som är aktuell med kokboken ”Alltid hungrig” (Bonniers).

– Det handlar ibland bara om att våga byta ut kanske en krydda mot en annan ny, som jag gjorde med sillen. Jag lade japansk miso i i stället för svenska örter, berättar hon.

”Vitlök är bästa kryddan”

Elias Alekji, känd från Beirut Café och sin nyöppnade restaurang, Lebanon Meza Lounge i Stockholm tycker själv att vitlök är den optimala kryddan i matlagning, men att blandningen mellan olika typer av smaker är det som ger de mest lyckade kombinationerna.

– Jag gillar att blanda sura och söta smaker, det ger oväntade resultat, berättar han som själv håller nötfärsbullarna som sina favoriter på midsommarbordet.

Agneta Elmegård

Publicerad:

LÄS VIDARE