Nu sprids skräcken för fågelviruset i EU

MAT & DRYCK

EU varnar: Ät inte råa ägg. Men svenska experter struntar i varningarna.

– Det går utmärkt att äta råa ägg i Sverige, säger Lars Plym Forshell på Livsmedelsverket.

Foto: Analys Misstänkta ägg analyseras av experter vid Coda, den belgiska motsvarigheten till Livsmedelsverket.

Den europeiska livsmedelsenheten, Efsa, varnar europeiska konsumenter: vi avråds att äta råa ägg och uppmanas steka fågelkött ordentligt.

Överreagerar

Men svenska livsmedelsverket tycker att Efsa överreagerar.

– Vi är inte speciellt förtjusta i det som står i deras pressmeddelande, säger Lars Plym Forshell, veterinär­inspektör på verket.

– Det går utmärkt att äta råa ägg i Sverige. Det de säger gäller för kontinenten, säger han.

Aftonbladet ringer upp Efsa.

– Våra rekommendationer är generella och gäller samtliga länder i Europa. Vi kan inte tvinga någon att följa dem, säger Alun Jones, pressansvarig.

Kan ej uteslutas

Just nu finns det inte några vetenskapliga bevis om huruvida fågelsmittan kan sprida sig även via mat.

Varken Efsa eller Livsmedelsverket vill utesluta den risken.

– Men vi har koll på våra produkter, framför allt svenska och finska ägg och det är ingen fara. Man kan självklart hårdkoka äggen om man är orolig, säger Lars Plym Forshell i Sverige.

Vem ska vi lyssna på när vi lagar mat?

– Vi utgår bara ifrån vetenskapliga fakta. Det är bevisat att viruset finns i de smittade fåglarnas kött och ägg.

Rätt att få veta

– Vad som händer sedan, hur det överförs, det vet man inte än. Det tycker vi att konsumenterna har rätt att få veta, säger Alun Jones.

– Ni i Sverige har rätt till information både som svenskar och som européer.

Mira Micic