Så gör du nyttiga och enkla semmelwraps

Bloggaren och receptkreatören tipsar: ”Är väldigt populär och en av favoriterna”

Semlor behöver inte vara onyttiga eller fyllda med socker.

Testa receptkreatören Marja Folckes hälsosamma semmelwrap.

– De är populära och lättgjorda, säger hon.

Efter jul och fram till påsk brukar det finnas semlor till försäljnng ute i landets butiker. Men att äta semlor behöver inte innebära massa onyttigheter.

Bloggaren och receptkreatören Marja Folcke, som driver sajten ”Baka Sockerfritt” vet hur du gör goda semlor, men som inte innehåller socker.

Hon har gjort en nyttigare variant av den trendiga semmelwrapen.

– Semmelwrapen är populär och lättgjord. Du behöver inte hålla på och passa ugnen utan du steker som en pannkaka, lägger på mandelmassa och grädde och sedan är det klart. Den är väldigt populär och en av favoriterna.

– Jag skapade det här receptet förra året. Det är enkelt, hälsosamt och gott. Utan gluten och tillsatt socker.

Vilka passar det för?

– Alla skulle jag säga. Jag sötar med sötströ som är ett sötningsmedel. Så alla som tål söta saker. Man kan ju utesluta sötningsmedel om man inte vill ha det, men då blir det inte riktigt samma sak. Det här passar även dem som inte äter hälsosamt. Det smakar så pass bra.

Vad äter du för semla under fettisdagen?

– Jag har gjort mycket semlor innan. Jag har gjort en semla med mandelmjöl och havregryn. Det är utan gluten och jag använder bakpulver så det går snabbare och jag slipper jäsningen.

– Jag har även gjort en semmel-muffins. Det är en muffins och så skär man ur toppen och gröper ur och lägger i mandelmassa och grädde. Då slipper du rulla bollar, det är smidigare med muffinsformar. Det finns många olika varianter och inte bara den klassiska semlan.

Berätta hur kommer det sig att du undviker socker?

– Jag är känslig mot socker på så sätt att jag blir skakig och upptrissad, men det tror jag är ganska vanligt. Jag har inte diabetes. Men jag vill leva hälsosamt därför utesluter jag socker, gluten och snabba kolhydrater. Jag äter inte 100 procent så, utan 90 procent, säger hon.

Här under hittar du Marjas recept.

Marjas semmelwrap

”Min hälsosamma variant av semmelwrapen.

Jag valde att göra wrapen ganska tjock och luftig (tänk en lite tunnare och större american pancake), som jag fyllde med mandelmassa och vispgrädde”.

Det här behöver du:

Wrap:

1 ägg

2 msk mandelmjöl

2 msk grädde/mjölk

½ msk fiberhusk

1 tsk sötströ

½ tsk bakpulver

1 krm kardemumma

Mandelmassa:

½ dl mandelmjöl

1 msk grädde

½ msk sötströ

1-2 droppar bittermandelarom

Grädde till fyllning

Smör till stekning

Så gör du:

Wrap:

Vispa ihop alla ingredienser och låt stå i några minuter och svälla.

Värm en stekanna med en klick smör och häll i smeten. Platta ut smeten och forma rund med en sked.

Stek på svag/medelvärme i några minuter, och vänd därefter på den försiktigt och stek någon minut till (tills den är genomstekt).

Mandelmassa:

Blanda ihop alla ingredienser noga.

Lägg wrapen på en tallrik och fördela ut mandelmassan i en sträng i mitten (från cirka halva wrapen och ända till kanten så att den går att vika ihop).

Fördela även på grädde på mandelmassan.

Vik försiktigt ihop som en wrap. Klä gärna wrapen med exempelvis bakplåtspapper och knyt med ett snöre. Om önskas tillsätts mer grädde i wrapens öppning.

Källa: Bakasockerfritt.se

Publisert: