Så lyckas du med vegetarisk gratäng

MAT & DRYCK

Få inspiration till veckans middag

Foto: Pastagratäng med svamp och mycket ost. Servera med tomater och bröd.

Laga en vegetarisk pastagratäng med hjälp av veckans matfynd.

Vi tipsar om att göra ”gratäng Sopranos” – med massa god ost och tomat.

Vill du laga vegetariskt denna veckan så bjuder vi på ett läckert recept; en pastagratäng med färsk svamp, tomatsås och tre olika sorters ost.

Receptet är en förenklad och omgjord version av en rätt ur ”Sopranos kokbok”.

Så här gör du för att lyckas med rätten:

✓ Gratäng Sopranos

Du behöver:

Tomatsås:

1 msk olivolja

3 dl färsk svamp

0,5 liter passerade tomater

2 klyftor vitlök

1 msk tomatpuré

1 msk honung

Färsk basilika och oregano

Salt och peppar

Pastan:

250 g ziti- eller pennepasta

2 dl riven färsk parmesan

2 dl ricottaost

125 g mozzarella

Gör så här:

1. Börja med tomatsåsen. Stek svampen och häll på de passerade tomaterna. Pressa i vitlöken och häll i resten av ingredienserna. Låt koka cirka en kvart.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Koka pastan och riv osten. Det är viktigt att pastan är al dente.

4. Häll av pastan och lägg den i en stor skål, häll i hälften av tomatsåsen och hälften av parmesanen. Rör om.

5. Lägg hälften av pastaröran i en ugnssäker form (2 liter).

6. Strö över ricotta, mozzarella och hälften av den återstående parmesanen. Häll på ytterligare 1,5 dl sås. Fortsätt med resten av pastan och häll på det sista av såsen. Strö över resten av parmesanen.

7. Täck formen med folie.

8. Ugnsbaka i cirka 20 minuter. Ta bort folien och baka ytterligare 15–30 minuter.

9. Täck över formen med folie igen och låt den stå i cirka 15 minuter före servering. Servera med tomater och ett gott bröd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Pasta