Så undviker du smak-krockarna

Se fem ingredienser som får vinet att smaka dåligt

Stefan Saidac samlar inte bara vinbetyg och gör topplistor, han söker också goda smakkombinationer.
Stefan Saidac samlar inte bara vinbetyg och gör topplistor, han söker också goda smakkombinationer.

Smakar ditt vin inte så gott som det borde?
Det behöver inte vara drycken som är dålig.
Här berättar Stefan Saidac om fem vanliga ingredienser som är ”vinets fiender”.

Ett utmärkt vin kan smaka dåligt när det egentligen är en olycklig smakkombination. Ofta är det en ingrediens som krockar med vinet. För ett antal år sedan skrev Stefan Saidac ”Kockarnas Knep”. I boken ger proffskockarna råd till hemmakockarna – men den handlar också mycket om att kombinera smaker. Här berättar han om fem vanliga ingredienser som kan kallas vinets fiender: Ägg, tomat, citron, vinäger och koriander.

– Vinet och maträtten ska ju lyfta varandra så att det blir 1+1=3. Vill vara man vara lite nördig – börja med att välja ett gott vin och se vad som passar att äta till. Allt för vinet, säger Stefan Saidac på Vinbetyget.se.

Ägg innehåller svavel

Ägg och vin är svårt att förena. Ägg innehåller svavel och umami, som kan ge ditt goda vin en metallisk och plåtig smak. Det här gäller främst naturella ägg och omeletter utan smaksättning. Fast man ska naturligtvis runda problemet – ägg är en ju ovanligt mångsidig och näringsrik råvara.
Lösning:
Om du fyller omeletten med svamp bildas en smak-brygga som löser problemet. En krämig och kryddad äggröra där smör och grädde kan också fungera.

Rödvin och ägg i salladen? Om kokt ägg ska ingå i en Sallad Nicoise och en kycklingsallad, kan en dressing med exempelvis crème fraiche vara en lösning. Provsmaka alltid först din dressing tillsammans med vinet.

Tomater och rött vin ger metallsmak

Tomater ingår ju nästan alltid i sallader. Men tänka på detta när du ska ska göra en sallad och servera vin till: Naturell tomat och rött vin är en olycklig kombination eftersom det uppstår en metallisk smak.
Lösning:
Vill du få tomaterna samarbetsvilliga med vinet? Lägg tomaterna i ugnen med olivolja och lite salt, 225 grader i cirka 10 minuter, beroende på storlek. När tomaterna har fått lite färg och blivit mjuka, är också smaken mjukare – och godare. Framför allt ihop med vinet, och det är huvudsaken.

Tumregel: Råa grönsaker och vin är knepigt. Det mesta som är rått är svårt att kombinera med rött vin.

Se upp med sur citron

Vin är knappast någon bra törstsläckare till maten utan behöver kompletteras.

Några skivor färsk citron i en karaff med isvatten, kan se gott ut och vara gott. Men inte tillsammans med vin! Ditt utvalda och goda vin kommer att smaka sämre: Citronsyran krockar nämligen med vinets syra.
Lösning:
Strunta i citronvatten och allt smaksatt bubbelvatten. Vinbetyget föreslår att du serverar vanligt och kallt vatten till vinet. Precis som på stjärnkrogarna med de bästa vinerna och vinkällare värdefulla som kassavalv. Där skulle en sommelier inte drömma om att rekommendera något annat än naturellt vatten till vinet. Det är trevligt när det inte kostar att göra helt rätt – som proffsen. I många länder måste man köpa för flaskvatten. I Sverige kan vi skatta oss lyckliga över tillgängligheten, den höga kvaliteten ¬– och att vi har vatten i varje kök. En lyx faktiskt.

Vinäger ingen vinnare till vinaren

Du har lagat en middag i timmar och valt ett vin med omsorg – en perfekt kombination där vin och maträtt lyfter varandra. Men så vill någon vill blaska vinäger över salladen. Se då upp! För vinäger och vin går inte ihop. Två syror som gnisslar mot varandra – och dina tänder. Det hörs ju: Vinäger kommer från franskans vin aigre = surt vin.
Lösning:
Om du ska ha en dressing, prova dig fram med olika smaksättningar tillsammans med vinet. Använd en stavmixer så att dressingen går ihop ordentligt. Mixar du i lite mild schalottenlök kan du få en smakbrygga till vinet.

Koriander får vinet att smaka tvål

Färsk koriander är en uppskattad krydda i många rätter, ofta asiatiska. Kryddan har mycket karaktär och kan sätta prägel på en hel rätt. Men var försiktigt – för koriander får ditt vin att smaka tvål, och tar kål på vinets goda smak.
Lösning:
Om du gärna vill krydda med koriander och dricka vin, prova med ett krispigt vitt vin som en Sauvignon Blanc.

Publisert:

Ämnen i artikeln