Ostbricka – bästa plockmaten i tv-soffan

Av: 

Nina Kindbro

Ostbricka med ost, chark, kex och frukt, fräscht och gott.
Ostbricka med ost, chark, kex och frukt, fräscht och gott.

Tilltugg och snacks

Ostbricka med tillbehör. Helgmys i soffan – duka upp en härligt ostbricka med olika sorters ost, frukt, chark och kex.

Ostbricka

Här är tips på vad du kan servera på ostbrickan så den blir riktigt härlig och varierad.

2–3 ostar: Välj ostar som skiljer sig åt, till exempel:

  • Hårdost, parmesan passar inte bara riven på pastan den är även god att äta i bitar. Gruyère är också en populär hårdost. En lagrad grevéost är god att servera i kuber.
  • Färskost – bredbar ost smaksatt med till exempel örter och vitlök.
  • Blåmögelost – smakrik ost med blåmögel som Castello eller Kvibille ädel.
  • Kittost – port–salut är en av de mer kända kittostarna men här hittar vi också Taleggio och Appenzeller.
  • Getost – skiva upp den klassiska getostrullen i centimetertjocka.
  • Brie – vitmögelost gillas av många för sin ofta milda smak.

Marmelad

  • Fikonmarmelad, besk apelsinmarmelad eller kanske en hemgjord av björnbär och timjan. Det söta blir fin kontrast till den salta osten.

Charkuterier

  • Serrano- eller parmaskinka. Linda gärna in några grissini i skinka, det ser festligt ut och är gott.
  • Italiensk salami
  • Bresola
  • En smaksatt salami som du skivar i lite tjockare skivor.

Frukt och grönt

  • Vindruvor och päronskivor hör ostbrickan till men även clementiner, kiwi och de mer exotiska som sharonfrukt och litchi passar fint.
  • Ett halverat granatäpple sätter färg och fröna är friskt saftiga och knapriga.
  • Några olika sorters oliver bidrar med härlig sälta.

Kex

  • Välj kex av olika slag, till exempel av digestivetyp, salta och osaltade.
  • Smörgåsrån med sin neutrala smak passar bra till mildare hårdostar.
  • Fröknäcke eller knäckesticks med smaksättning är också gott till ost.
Publisert:

LÄS VIDARE

Aftonbladets stora popcorntest

ÄMNEN I ARTIKELN

Tilltugg och snacks

Recept

Snacks recept

MER OM GODARE

Så väljer du rätt ost till julbordet

Så väljer du rätt snacks till ölen

Bra basvaror att ha hemma

Auberginedipp och kaviardipp från Kreta

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Fina brickor och skärbrädor till chark- och ostbrickan

Godaste julölen till julbordet

Öl till kräftsivan – så väljer du rätt

Vegansk smörgåstårta

Läckra recept med mångsidig kål

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Örtsallad från medelhavet

1 h 30 min

Smarriga lökringar med överraskning i

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Goda sommarmaten

Så väljer du godaste drycken till påskmaten

15 kladdkakor att fira kladdkakans dag med

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Så räddar du smaken när det gått lite fel

Vad är en suröl?

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Så smakar kändisvinerna på Systembolaget