Semmelgröt och raw-semla – årets snackisar är här

Publicerad:
Uppdaterad:
Semmelgröt, raw-semla och semmelshake.
Foto: Mr Cake, H&M, Thimon
Semmelgröt, raw-semla och semmelshake.

Semlor

Nu börjar semmelvarianterna dyka upp, och större kliv tas från den klassiska semlan varje år. Frågan är vilken semla som blir årets semmelsnackis 2019 – raw-boll semlan, cimlan, semmelshaken eller grötsemlan?

Varje år kommer nya varianter av semlor som tävlar om att bli årets snackisar. Vem minns inte semmelwrapen, nachosemlan eller nutellasemlan? Men trenden är inte särskilt gammal, så sent som 2015 kom Tössebageriets semmelwrap, som utgjorde startskottet för semmelinnovationerna.

Mannen bakom trenden, stjärnkocken och konditorn Mattias Ljungberg, beskriver hajpen kring wrapen som hysterisk, och tror att många hakat på trenden i hopp om att åtnjuta samma virala draghjälp.

– En del hastar fram nya idéer som mest går ut på att något låter jätteknasigt och slänger ihop något på en eftermiddag. Men det finns inga genvägar, utan du måste ha en bra produkt som är praktisk, prisvärd och god. Sedan hakar väl medier på de dåliga idéerna också, så de åker lite snålskjuts på själva fenomenet, säger Mattias Ljungberg.

Foto: Malin Johanson/TT
Konditorn Mattias Ljungberg skapade semmelwrapen.

Efter förra årets semmelnachos lanserar Mr Cake i år semmelgröt. Gröten är gjord på en blandning av steel cut oats och vanliga havregryn – som sedan smaksatts med kardemumma. Gröten toppas med mjölk, mascarponekräm, biskvisticks och rostade mandlar.

På H&M:s kafé It’s pleat i Stockholm kan du dricka din semla i form av en shake gjord på en bas av havredryck, dadlar och mango, smaksatt med mandelsmör och kardemumma. toppad med kokosgrädde, hallonskakade popcorn och ett spett med blodapelsin, rawboll-semla och kiwi. Där kan du också starta dagen med en over night oats semla, havregryn smaksatta med mandelmassa och kryddat med kardemumma.

Thimons i Nässjö och Aneby har skapat en cimla, en symbios mellan semlan och citronmarängpaj. I botten en spröd mördegsbotten, vetebulle, mandelmassa, lemoncurd, grädde och italiensk maräng

2018 kunde vi dricka både semmelläsk och semmelöl. Frågan är hur mycket semla alla de här varianterna egentligen är, men årets snackisar, det lär de bli.

Här är recept på semlor som blivit snackisar:

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE