Semmelgröt och raw-semla – årets snackisar är här
Nu börjar semmelvarianterna dyka upp, och större kliv tas från den klassiska semlan varje år. Frågan är vilken semla som blir årets semmelsnackis 2019 – raw-boll semlan, cimlan, semmelshaken eller grötsemlan?
Varje år kommer nya varianter av semlor som tävlar om att bli årets snackisar. Vem minns inte semmelwrapen, nachosemlan eller nutellasemlan? Men trenden är inte särskilt gammal, så sent som 2015 kom Tössebageriets semmelwrap, som utgjorde startskottet för semmelinnovationerna.
Mannen bakom trenden, stjärnkocken och konditorn Mattias Ljungberg, beskriver hajpen kring wrapen som hysterisk, och tror att många hakat på trenden i hopp om att åtnjuta samma virala draghjälp.
– En del hastar fram nya idéer som mest går ut på att något låter jätteknasigt och slänger ihop något på en eftermiddag. Men det finns inga genvägar, utan du måste ha en bra produkt som är praktisk, prisvärd och god. Sedan hakar väl medier på de dåliga idéerna också, så de åker lite snålskjuts på själva fenomenet, säger Mattias Ljungberg.
Efter förra årets semmelnachos lanserar Mr Cake i år semmelgröt. Gröten är gjord på en blandning av steel cut oats och vanliga havregryn – som sedan smaksatts med kardemumma. Gröten toppas med mjölk, mascarponekräm, biskvisticks och rostade mandlar.
På H&M:s kafé It’s pleat i Stockholm kan du dricka din semla i form av en shake gjord på en bas av havredryck, dadlar och mango, smaksatt med mandelsmör och kardemumma. toppad med kokosgrädde, hallonskakade popcorn och ett spett med blodapelsin, rawboll-semla och kiwi. Där kan du också starta dagen med en over night oats semla, havregryn smaksatta med mandelmassa och kryddat med kardemumma.
Thimons i Nässjö och Aneby har skapat en cimla, en symbios mellan semlan och citronmarängpaj. I botten en spröd mördegsbotten, vetebulle, mandelmassa, lemoncurd, grädde och italiensk maräng
2018 kunde vi dricka både semmelläsk och semmelöl. Frågan är hur mycket semla alla de här varianterna egentligen är, men årets snackisar, det lär de bli.
Här är recept på semlor som blivit snackisar:
LÄS VIDARE
MER OM GODARE
Cronut, rumla och backlavasemla – årets semmelnyheter är här
Så många ton grädde och mandelmassa äter vi i dag
Allt du vill veta om semlor
Baka semlor: Så här gör du
Här är årets nya julgodis och snacks
Här är årets glöggsmaker

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Så fixar du det vegetariska julbordet

Så ser det ut i ditt kylskåp om 20 år
Nudelwok med asiatiska smaker





25 min
Bjud på nostalgisk 1970-talsmeny
Ostbricka extra allt
Budgetmaten – portionen under tian
Bars – hemgjorda med frukt och nötter





45 min
Aubergine – Paolo Robertos goda gratäng





55 min
Kycklingsoppa – enkelt, gott och värmande





35 min
Kebabspett – läckert kryddiga spett





25 min
Laga härligt mustig köttgryta med högrev





3 h
Fajitas – bjud på helgmys med kyckling





30 min
Fläskytterfilé – tricket som gör den extra god





2 h
Bondkakor – god och lättbakad klassiker





25 min
Kokostoppar – så gott och snabbt





30 min
Tabbouleh – smakrik persiljesallad





25 min
Krispiga rotfruktschips





50 min