Vreden mot det nya läskreceptet: ”Har dödat Fantan”

Sötningsmedel tillsätts i Fanta Orange

Inget salt i såren – men väl ett surt besked som får ilskan att bubbla hos sockerfantasterna.

Även originalvarianten av apelsinläsken Fanta innehåller numera sötningsmedel.

”Det smakar röv”, skriver en besviken konsument på Facebook.

Det kanske inte verkar vara en särskilt stor sak. Men förändringen av Fanta Oranges recept har väckt starka känslor hos en del inbitna läskdrickare.

”Jag blir så förbannad. De har dödat Fantan”, skriver en kund på Fantas Facebooksida.

”Fan vad arg jag är. Har älskat Fanta genom alla tider men nu är det sista flaskan”, ryar en annan.

En person som hört av sig till Aftonbladet efterlyser mer information från dryckesmakarna.

”Som konsument hade jag gärna sett att det stod tydligt på produkten. Nu skriver de bara ’nytt, gott recept’. Undviker sötningsmedel i största möjliga mån.”

Minskar sockermängden

Det var i mitten av september som Coca-Cola smög ut ett pressmeddelande med information om det nya receptet. Där hette det att sockerinnehållet reducerats, men att den ”fruktiga och fantastiska” smaken ändå bibehållits.

Receptet för Fanta på den svenska marknaden har ändrats.
Receptet för Fanta på den svenska marknaden har ändrats.

I klartext innebär det att sötningsmedel i form av aspartam, sukralos och acesulfamkalium har tillsatts. I och med detta har mängden tillsatt socker minskats med 35 procent.

”Receptuppdateringen av är en del av Coca-Colas löften om att minska användningen av tillsatt socker i våra drycker. Coca-Cola i Sverige har länge haft en ambition av att sänka mängden tillsatt socker i våra produkter på den svenska marknaden”, skriver kommunikationschefen Nermin Mohamad Ali i ett mejl.

Enligt Coca-Cola är det förbjudet att marknadsföra den sänkta sockerhalten på etiketterna.

”Hade det varit tillåtet hade vi självklart gjort det. Vi är noga med att informera våra konsumenter på alla sätt som är tillåtna för att vara fullt transparenta”, skriver Nermin Mohamad Ali.

Även Pepsi har genomgått en liknande förändring.

”Som en del av vår hållbarhetsagenda prioriterar vi lägre kalorier och lägre sockerutbud för att hjälpa konsumenter att minska mängden tillsatt socker i kosten”, skriver Ylva Freiesleben, kommunikationschef för Pepsico i Norden, i ett mejl.

Uppmaningen: Ge det en chans

Förra året presenterade Cancerfonden en kartläggning av sockerhalten i tre populära läskedrycker. Sammanställningen visar att en halvliter Fanta som säljs i Sverige innehåller 18 sockerbitar. Motsvarande siffra för en brittisk butelj är sju.

Coca-Colas originaldryck, vars recept är en väl bevarad hemlighet, innehåller dock lika mycket socker världen över: 15 sockerbitar per halvliter.

Vad ska den Fanta-fantast som vill ha samma mängd socker som tidigare göra nu?

”Den smak vi har på Fanta i Sverige är testad på en bred konsumentpanel för att säkerställa att vi har ett recept som tilltalar just den svenska konsumenten. Därför hoppas vi att alla Fanta-fantaster ger det nya receptet en chans”, skriver Nermin Mohamad Ali.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN