Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Surkålens dag

Så gör du goda pita, pizza och piroger

Uppdaterad 2021-09-10 | Publicerad 2021-09-06

Kristina Eriksson älskar bröd.

Allt som läggs i bröd blir gott. Som hemgjorda piroger, frasiga parisare och baguetter fyllda med merguez.

– Det är enkel och genuin mat, säger Kristina Eriksson, aktuell med boken ”Pita, piroger, pizza & andra matiga bröd”.

Finns det något godare än mat i bröd?

Tveksamt, svarar matskribenten Kristina Eriksson. Bröd, pajskal eller en frasig filodeg gör alltid maträtten till något alldeles extra.

– Jag gillar kontrasten mellan det frasiga och knapriga tillsammans med goda fyllningar, säger hon.

I nya boken ”Pita, piroger, pizza & andra matiga bröd” har hon därför samlat en rad klassiker som välfyllda mackor, pizza och paj. Men också spanska empanadas fyllda med grönsaker, steamed buns från Vietnam, bolani från Afghanistan och samosas med kryddig köttfärs.

– Det är så fascinerade att man i nästan hela världen kan använda sig av samma ingredienser – mjöl, salt, olja och vatten – men få så otroligt olika resultat.

Hämtar inspiration från livet

Kristina Eriksson har utkommit med 22 kokböcker, jobbat som hemkunskapslärare i över tio år och som varit matskribent dubbelt så länge.

– Jag är 57 år och har lagat väldigt mycket mat i mitt liv, och träffat en hel del människor. Både elever och personer på mina resor. Människor kan så mycket, och som matintresserad snappar man lätt upp nya recept.

Det är också från livet hon hämtat inspiration till den nya kokboken.

På sin resa till Malaysia fick hon med sig receptet på murtabak. I Paris hämtade hon inspiration till merguez i baguette. Och från sina erfarenheter som volontär har hon lärt sig en rad spännande tekniker.

– Jag har haft förmånen att se unga somaliska tjejer laga samosas som om de aldrig gjort annat, och har själv fått vara med och göra börek så som den tillagas i ett hem i Kosovo, säger hon.

  • Varför älskar så många den här typen av mat?

– Det finns många orsaker. Det är ganska billigt, passar i vardagen och är svårt att tröttna på.

Mat i bröd fungerar dessutom utmärk till nästan alla tillfällen – brunch, lunch, mellis och fest, tillägger Kristina.

– Och så får man inte glömma att det ofta är ost i de här recepten, vilket ju alltid är gott.

Kristina Eriksson

  • Ålder: 57 år.
  • Yrke: Matskribent och författare till böcker som ”Härliga pajer”, ”Älskade smörgåstårtor”, ”Baka i långpanna” och ”Alla sorters kakor”. Har arbetat i över 10 år som hemkunskapslärare.
  • Bor: Göteborg.
  • Favoritbröd: Tekakor. De påminner mig om min barndom.

Hemmagjorda gorbyspiroger

De godaste pirogerna gör du själv! De här påminner om klassiska gorbyspiroger och görs antingen med köttfärs eller sojafärs. Gör gärna dubbel sats, för det här är bra mat att frysa in och sedan värma lite snabbt när du är hungrig.

Hemmagjorda gorbyspiroger.

Libapizza med aubergine

Stekt aubergine och salladsost är supergott på pizza. Här görs den på köpt libabröd – både bekvämt, enkelt och klart på en halvtimme!

Libapizza med aubergine.

Parisare

Parisare är en rolig och enkel retrorätt baserad på nötfärs. Här smaksatt med kryddpeppar och serverad med stekt ägg, stekt lök, smörgåsgurka, rödbetor och smörgåskrasse.

Parisare med stekt ägg och smörgåsgurka.

Merguez och baguette som i Paris

På en resa till Paris för några år sedan hittade Kristina Eriksson en gatuservering där de sålde grillad merguez serverad med rikligt med stekt lök och majonnäs i vanligt baguettebröd. Enkelt och väldigt gott.

Merguez och baguette som i Paris.

Shawarmarulle

Shawarma påminner om kebab men görs ofta på marinerad kyckling eller lamm. Servera rätten på klassiskt vis med vitlökssås, libabröd, tjocka pommes frites och rikligt med grönsaker.

– Som jag har förstått det äter man inte pommes frites till shawarma i Mellanöstern, utan det är något som har lagts till i Sverige. Det är roligt när mat förändras och utvecklas!

Shawarmarulle.