Här är finalisterna i Årets kock 2022

Jaaaa! Åtta lyckliga kockar jublar så att rutorna på Nationalmuseum i Stockholm skallrar.

Anledning: De har just kvalificerat sig till finalen i Årets kock.

Dessutom får de en bonus: De slipper hemläxa över sommaren.

De 24 semifinalisterna drabbade samman redan i måndags och lagade då rätter de själva skapat och kunnat träna på i förväg. Juryn sållade ut tolv deltagare som gick vidare till dagens tävlingar. Nu var ena uppgiften var att laga en varm eller kall vegetarisk rätt på gurka och den andra att kreera en rätt på hjortstek med ben samt laga minst ett tillbehör på råvaror i en hemlig korg.

– Det blev stora omkastningar mellan de två tävlingsdagarna – och konstigt nog fick vi godare mat i dag trots att de kunnat träna på gårdagens rätter men var hel oförberedda på vad som skulle lagas i dag. Men nu taggade de väl till lite extra, säger juryns ordförande och Årets kock 2007, Tommy Myllymäki, när finalisterna presenterades.

Högst poäng bland de åtta som gick vidare till finalen 15 september fick Anton Kardell som till vardags jobbar på restaurang Human i Göteborg – där han är kollega med Martin Moses som vann tävlingen 2019.

– Det är klart att det känns bra, särskilt som det är första gången. Men finalen är en helt annan tävling. Nu är det bara att nollställa sig.

  • Någon uppgift du absolut inte vill ha då?

– Nja, det skulle väl vara att tillaga någon insjöfisk man aldrig sett tidigare.

  • Och hur firar man en finalplats i Årets kock?

– Med bilresa hem till Göteborg. Men efter finalen hoppas jag kunna få fira ordentligt.

Åtta lyckliga finalister – vem blir årets kock?
Åtta lyckliga finalister – vem blir årets kock?

Ola Wallin är den mest rutinerade av de åtta. Han har varit med två gånger tidigare och varit mycket nära att knipa titeln.

– Erfarenhet borde vara en fördel. Jag har i alla fall blivit lugnare och tryggare för varje år och den här gången är jag verkligen sugen, det ska bara bli roligt att tävla. Dessutom passar det mig fint att de slopat momentet där vi ska ta fram en rätt och träna på att tillaga den under sommaren. Jag slipper gärna det.

Två andra finalister, William Brittsjö från restaurang Ètoile i Stockholm och Jessie Sommarström från Urban Deli i samma stad, har även de varit med förr. Hon är enda kvinnan i årets final och det var samma sak 2020. Men då blev allt pannkaka för Sommarström och hon slängde in handduken redan efter någon timme.

– Ja, usch. Men jag är jättenöjd med den här tävlingen, särskilt första dagens rätt som jag vann. Och i år ska jag sova och äta ordentligt före finalen. Det är dags för revansch!

Tävlar i Årets kock 15 september

Årets kock räknas som SM för professionella matlagare och årets final avgörs 15 september på Annexet i Stockholm. Ifjol vann Gustav Leonhardt, restaurang Agrikultur i Stockholm, på första försöket.

Årets åtta finalister i den ordning de placerade sig i semifinalen:

1. Anton Kardell, Human, Göteborg.

2. Ola Wallin, Hällsnäs Hotell & Restaurang, Mölnlycke.

3. Oskar Persson, Restaurang Publiken, Nacka.

4. Jessie Sommarström, Urban Deli, Stockholm.

4. Martin Anneflod, Spiseriet, Varberg.

6. Tobias Lundgren, Wedholms Fisk, Stockholm.

7. William Brittsjö, Etoile, Stockholm.

8. David Forsman Törnkvist, Lilla Ego, Stockholm.

Publisert:

LÄS VIDARE