Allt du behöver till ett härligt sillbord

3,8 (24 röster)

Recept

På den perfekta sillbuffén blandas goda klassiker med roliga varianter som krämig tacosill eller röd currysill.

Här ger kocken Mattias Larsson sina bästa tips på hur sillbordet blir lite enklare – och mycket godare.

Sill är ett måste på påskbordet och allra godast blir den om du gör den själv.

– Sillen är jätteviktig på påsken. Det är en gammal svensk tradition som vi alltid äter på högtider. Själv har jag älskat sill ända sedan jag var bebis, säger kocken Mattias Larsson. 

På Mattias sillbord hemma på Rådmansö finns alltid senapssill och klassiskt inlagd sill till påsk. Men han dukar även upp några moderna varianter att variera med. – I år har jag till exempel odlat mycket ängssyra som jag ska använda i en krämig sill med creme fraiche och pressad citron, säger han. 

Tre tips som gör sillbordet till något alldeles extra 

1. Testa nya sillrecept

Att testa några nya sorter piggar upp och får gästerna att bli riktigt nyfikna. Här är Mattias recept som garanterat blir påskens snackis. 

  • Krämig tacosill med creme fraiche, majonäs, malen spiskummin, rökt paprikapulver och rödlök. 
  • Röd currysill med röd currypasta, lime, koriander och lite strimlad salladslök.

2. Vegetarisk ”svill”

Härliga vegetariska sillvarianter kan faktiskt vara minst lika goda som fisken.

– Jag tycker alla borde ha åtminstone en vegetarisk sill i år. Även skeptikern kommer att tycka det är väldigt gott, bara man smakar. 

Allra bäst blir det om du ersätter sillen med svamp, enligt Mattias. Du kan använda de flesta sorters svampar, champinjoner funkar utmärkt. Skiva svampen lite tjockare och lägg i en varm lag och låt den svalna i lagen. 

– Jag har också gjort sill på aubergine, då saltar och steker jag den lite lätt innan den går in i lagen. Det blir också schysst, säger han.

3. Satsa på goda tillbehör

Förutom fisken ska sillbordet innehålla en rad goda tillbehör, t ex gubbröra, ägghalvor med kaviar eller röd stenbitsrom, västerbottenpaj och knäckebröd.

Kokt potatis är ett annat givet tillbehör som du enkelt lyxar till med en härlig gremolata med persilja, pressad citron och vitlök. 

– Toppa med lite riven parmesanost. Det blir så gott.

Duka upp en sillbuffé i påsk.

Kom-i håg-lista för sillbordet – 6 personer

Nedan finns hela listan för ett lyckat sillbord. Sill, gubbröra, lax, paj och goda tillbehör. Bara att kopiera så har du påskplaneringen fixad!

  • Ingredienser

  • olika sorters sill
  • Gubbröra

  • 200 g ansjovis
  • 5 ägg, hårdkokta
  • 1 rödlök, liten
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 0.5 dl dill, hackad
  • 0.5 dl gräslök, hackad
  • svartpeppar
  • salt
  • Ägghalvor med topping

  • 6 ägg, hårdkokta
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • salt och peppar
  • 4 msk röd stenbitsrom, att garnera äggen med
  • Potatishalvor med matjesröra

  • 150 g matjesill
  • 12 potatisar, kokta
  • 1 rödlök
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 0.5 dl hackad dill
  • salt och peppar
  • 4 msk svart stenbitsrom, till garnering
  • dillkvist, till garnering
  • Mer gott på sillbordet

  • 200 g lax, gravad eller rökt
  • paj, t ex västerbottenpaj
  • ost
  • 1 paket knäckebröd

Gör så här

Av: 

Elisa Amorelli

Ägghalvor med röd stenbitsrom.
Gubbröra.
Potatishalvor med matjesröra och svart stenbitsrom.
Västerbottenpaj - en riktig klassiker på påskbordet

LÄS VIDARE

Så gör du en västerbottenpaj – här är receptet

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Sill | Mat & Dryck

MER OM GODARE

Krämig tacosill

10 min

Kockens knep: Så fixar du godaste påskmaten

Så gör du påskbordet mer klimatsmart

45 min

Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

Klassiskt påskbord med kockens specialknep

Bjud på godaste vegomaten i midsommar

Goda sommarmaten

Är ägget kokt eller rått? 

Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny

Bästa knepen för att lyckas med räkor

10 matlådor som impar på kollegor

Här är svenskarnas favoritkök

10 goda pastarecept du kan laga

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Janssonkris – då säljer han ansjovis för 500 kr

Veganskt mat – direkt på grillen

Här finns food trucksen där du bor

Chokladhummus till frukt och bär

10 min

Kalkonfilé i krämig sås med ädelost

40 min

Ricottafylld aubergine i tomatsås

50 min

Äggwraps med feta, sparris och avokado

25 min

Äggakaka med bacon

45 min

Våffelknepet för att få riktigt frasiga våfflor