Nudlar med färska örter och tofu.

Foto: EVA HILDÉN

Vietnamesiska nudlar med tofu

3,5 (4 röster)

Matsmarta onsdag

Vietnamesisk mat är fantastisk med sina färska örter och sin fina balans mellan sälta, syra och sötma. Den här rätten är inte svår att laga, men du kommer inte undan utan hoisinsås – en slags vietnamesisk ketchup. Finns i den asiatiska hyllan.

Receptet från Mattias Kristianssons kokbok ”Vegofavoriter.”

  • Ingredienser

  • 4 portioner platta risnudlar
  • 500 g fast tofu, fast
  • rapsolja, att steka i
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 2 morötter, tunt strimlade
  • 1 gurka, tunt strimlad
  • 1 näve böngroddar
  • 1 dl hoisinsås
  • 0.75 dl ljus sojasås
  • 2 msk strösocker, eller mer efter smak
  • 0.5 dl vatten
  • 2 lime, saften
  • 2 tsk olja
  • Till servering

  • 2 röd chili, tunt skivade
  • thaibasilika, koriander eller mynta
  • jordnötter, hackade

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Till shoppen

LÄS VIDARE

Somalisk gryta med kikärter och banan

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Vegetarisk mat

MER OM GODARE

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Vanlig fredagstaco = Barnvänlig grön taco 

1 h

Smörstekt gnocchi med tomat, mozzarella och basilika 

30 min