Tårtkamp mellan Nordens bästa konditorer

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MARCUS ERICSSON
Nordiska konditorimästerskapen

Choklad, tårtor, desserter och bakverk i mängder.
Nu samlas Sveriges baktokiga under ett och samma tak.
Nordens bästa bagare och konditorer koras under helgens bageri och konditorimässa.

Under helgen pågår bageri och konditorimässan i Kista utanför Stockholm. Choklad, tårtor, desserter och bröd i mängder och massor av inspiration för bagare och bakfantaster. Dessutom går de nordiska mästerskapen i bageri och konditori av stapeln under fredagen och lördagen.

Oscarstatyett i choklad

På fredagen tävlar nordens bästa konditorer. Det svenska konditorilandslaget består av konditorerna Jessica Sandberg och Martin Morand som under ledning av Tony Olsson kommer tillreda en dessert, tårtor och en chokladskulptur.

Lagen har nio timmar på sig att imponera på juryn och det svenska landslagets chokladskulptur är inspirerad av årets filmtema. Ur ett 60 kilo tungt chokladblock av 71 procentig Valrhonachoklad har de karvat ur en Oscarstatyett som dessutom ska dekoreras med en guldpalm och en golden globe. Förhoppningen är statyetten ska ta dem vidare till European cup i Turin nästa sommar.

– För att skulptera chokladen använder vi samma sorters mejslar som till trä. Det är ett svårt moment som även finns med i EM och det är därför vi har valt att skulptera även här, berättar lagledare Tony Olsson.

Svenskarna hoppas ge de regerande mästarna Danmark en rejäl utmaning.

– Vi går för vinst, det är det vi gör, säger Jessica Sandberg.

Nordiska smaker och klassiska kombinationer

Nordiska smaker dominerar tävlingen och det svenska landslaget har som strategi att använda sig av smaker som alla gillar, fast med en twist. Bakverken är smaksatta med bland annat hallon, svartvinbär och harsyra.

Jurymedlemmen Martin Isaksson tror att Sverige har goda chanser till vinst, men tror på en extremt jämn match.

– Den som har tränat mest tror jag vinner. Sen måste man ju ha tydliga smaker, vi har extremt lite tid när vi bedömer så då måste smakerna sitta, säger Martin Isaksson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN