Sommelierens 5 bästa vintips i höst

Bästa höstvinerna på Systembolaget
Bästa höstvinerna på Systembolaget

Det är alltid härligt att matcha höstgrytan med ett härligt rödvin.
Men det kan vara svårt att veta vad man ska välja på Systembolaget. Sommelieren Tommy Gunnarsson tipsar om fem prisvärda viner att dricka i höst.

Nu börjar vi gå mot mörkare tider och istället för friska roséviner till lätta sallader och fiskrätter börjar vi bli sugna på att mysa inomhus, laga mustiga grytor och dricka kraftfullare viner. Vår egen vinexpert Tommy Gunnarsson tipsar om dryck i Aftonbladets söndagsbilaga varje vecka, nu delar han med sig av sina bästa vintips till höstkvällarna.

– De här vinerna passar bra till höstig mat, skaldjur, svamp och grytor. Och champagnen valde jag bara för att det är så himla gott, säger Tommy Gunnarsson.

Matcha mat och dryck

Tommys vinkunskaper började egentligen med ett stort intresse för mat och efter några besök på bra restauranger blev han fascinerad av hur bra mat och dryck kan matchas.

– I några år babblade jag om att jag kanske borde gå någon kurs i vin. Så på hösten 2015 började jag på Vinkällans sommelierutbildning och gick på våren 2016 ut som kursetta. Väldigt stolt över det, berättar Tommy.

Är man ovan kan det vara svårt att veta vilken dryck som passar bäst till maten, men att matcha din härliga höstgryta med det perfekta viner är lättare än du tror.

– Prata med personalen på Systembolaget och förklara vad du ska äta. Det är mitt bästa tips. Och lägg på några tior eller en hundring extra på din vinflaska. Det är värt det, säger Tommy Gunnarsson.

Här är Tommys 5 bästa höstviner

Penfolds Koonunga hill

Nr 6463, 89 kronor

  • Generös australisk chardonnay med fatkaraktär, äpplen, päron, citron och smör. Drick den gärna till smörstekt toast med kantareller.

Bourgogne blanc Kimmeridgien

Nr 5521, 115 kronor

  • Elegant och mineralrik med friska toner av äpple, citrus och örter. Har en fantastisk syra och passar utmärkt till dina favoritskaldjur.

Bolla le poiane ripasso

nr 22320, 119 kronor

  • Oerhört matvänligt rött från Italien. Inslag av kryddor, körsbär, choklad och stråk av apelsin. Passar perfekt till din hemmagjorda lasagne.

Rust en Vrede Estate

nr 12356, 279 kronor

  • Ett välkomponerat och smakrikt sydafrikanskt vin som vibrerar av solkysst mörk frukt. Smakrikt och lyxigt. Passar till din allra bästa gryta.

Diebolt Vallois prestige brut

nr 7723, 389 kronor

  • En otroligt prisvärd champagne med alla delar på plats. Rik, krämig mousse med toner av äpple, rostat bröd och grape. För att du är värd det.
Publisert: