Kladdkaka utan mjöl

Foto: Ulrika Pousette
Kladdkaka utan mjöl

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Kladdkaka utan mjöl – vill du baka utan mjöl är det här ett enkelt och supergott recept på en god kladdkaka. Recept ur Johanna Westmans nya bakbok ”Cookie rookie”.

Kladdkaka utan mjöl

  • 1 matsked smör och 3 matskedar mandelspån till formen

  • 250 gram mörk choklad

  • 120 gram smör

  • 4 ägg

  • 1,5 deciliter strösocker

Du behöver:

  1. Bakform med löstagbar kant, hushållspapper, skål, kastrull, 2 bunkar, måttsats, elvisp, slickepott

  2. Värm ugnen till 175 grader. Smörj formen med smör och bröa med mandelspån.

  3. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med smöret. Smält alltihop i vattenbad – ställ skålen över en kastrull med kokande vatten. Rör så att chokladen blandas. Ta bort från värmen och låt svalna i 5 minuter.

  4. Dela gulor och vitor. Lägg vitorna i en bunke. Lägg gulorna i den andra bunken och vispa dem tillsammans med hälften av sockret till en pösig smet. Blanda ner det i chokladsmeten.

  5. Vispa äggvitorna i bunken till ett hårt skum och vänd ner resten av sockret i äggvitorna. Vänd ner äggvitesmeten i chokladsmeten och blanda försiktigt.

  6. Häll smeten i formen och grädda kakan i 30 minuter. Låt den svalna i cirka 10 minuter innan du lossar den från formen och lägger upp på ett fat.

ARTIKELN HANDLAR OM