Bakad laxsida med citron

Foto: Lisa Höök
Bakad laxsida med citron räcker till många.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Bakad laxsida med citron – den ultimata bjudrätten. Festligt, gott och himla enkelt. Tillbehören varieras efter säsong och vad du har hemma. Recept ur kokboken Maten, livet och samtalen runt köksbordet av Ebba, Amy och Helen von Sydow.

Servera laxen med en härlig grönsallad, mer eller mindre matig beroende på vad mer som serveras. På våren och sommaren väljer vi färskpotatis med mycket dill, sockerärtor och gröna fina ärtor eller sparris. På hösten och vintern blir det ugnsrostad potatis, eller blandade rotsaker i ugn som tillbehör.

Bakad laxsida med citron

Antal: 6 portioner Tid: 50 minuter

  • 1,2 kg laxsida (beräkna ca 200 g per person)

  • 1 citron

  • ca 0,5 dl vitt vin om du har hemma

  • flingsalt och svartpeppar

  • 1 msk sesamfrön (kan uteslutas)

Helens sköna gröna sås:

  • 2 dl grovhackade färska örter (dill, basilika, timjan, gräslök, rucola, välj efter smak eller vad du har i krukorna hemma!)

  • 2 msk vatten

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 3 dl grekisk yoghurt

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 tsk honung

  • 1 tsk rivet citronskal

  • flingsalt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxsidan på en plåt med bakplåtspapper, eller i en smord ugnsfast form. Skinnet ska vara nedåt.

  2. Skär citronen i tunna skivor. Lägg ut dem på fisken. Om du har, häll på en skvätt vitt vin på fisken. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Här strödde vi på lite sesamfrön också.

  3. Laxsidan behöver bakas i cirka 30 minuter mitt i ugnen, tiden beror givetvis på storleken och tjockleken. Om du har en kökstermometer använder du den för att enklast kolla om fisken är klar. Innertemperaturen ska vara 55–56 grader. Annars petar du försiktigt där fisken är som tjockast och ser efter om den verkar klar.

  4. Servera laxen med en härlig grönsallad, mer eller mindre matig beroende på vad mer som serveras. På våren och sommaren väljer vi färskpotatis med mycket dill, sockerärtor och gröna fina ärtor eller sparris. På hösten och vintern blir det ugnsrostad potatis, eller blandade rotsaker i ugn som tillbehör.

  5. Helens sköna gröna sås: Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en vacker grön sås. Har du ingen mixer? Hacka örterna fint och rör ihop alla ingredienser i en skål, det blir lika gott. Låt gärna såsen stå i kylskåpet i några timmar, så mognar smakerna härligt.

ARTIKELN HANDLAR OM