Foto: Lisa Höök
Bakad laxsida med citron räcker till många.

Bakad laxsida med citron

4 (7 röster)

Bakad laxsida med citron – den ultimata bjudrätten. Festligt, gott och himla enkelt. Tillbehören varieras efter säsong och vad du har hemma. Recept ur kokboken Maten, livet och samtalen runt köksbordet av Ebba, Amy och Helen von Sydow.

Servera laxen med en härlig grönsallad, mer eller mindre matig beroende på vad mer som serveras. På våren och sommaren väljer vi färskpotatis med mycket dill, sockerärtor och gröna fina ärtor eller sparris. På hösten och vintern blir det ugnsrostad potatis, eller blandade rotsaker i ugn som tillbehör.

Bakad laxsida med citron

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1.2 kg laxsida, beräkna ca 200 g per person
  • 1 citron
  • 0.5 dl vitt vin, om du har hemma
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 1 msk sesamfrön, kan uteslutas
  • Helens sköna gröna sås

  • 2 dl färska örter, grovhackade (t ex dill, basilika, timjan, gräslök, ruccola)
  • 2 msk vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl grekisk yogurt
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk rivet citronskal
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

avNina Kindbro

ARTIKELN HANDLAR OM