Här är veckans bästa viner

Osäker på vilket vin du ska servera till middagen?
Här är Aftonbladets vinexpert Tommy Gunnarssons bästa tips.

Mina kunskaper om klosterliv är starkt begränsade. Tänker mig att tillvaron är smått instängd, med långa dagar och låg ljudvolym. Men om jag mot all samlad förmodan skulle gå i kloster, hade jag givetvis valt Kloster Eberbach. Kanske skulle munklivet underlättas betänkligt om det fanns nåt riktigt gott att dricka under vistelsen.

Kloster Eberbach spätlese riesling har en underbart inbjudande doft och smak av honung samt mogen frukt – gula äpplen, persika och ananas. Trots en relativt hög sötma blir vinet aldrig kladdigt, tack vare den höga och pigga syran. Eftersmaken är i stället fräscht behaglig och smått läskande. Man vill gärna ta en klunk till. Och det går bra, eftersom vinet klockar in på låga åtta procent alkohol.

Kloster Eberbach spätlese* är ett mångsidigt vin, som passar mycket bra till heta rätter, till exempel en thaisallad med chili och räkor. Eller till så gott som hela ostbrickan. Sötman i vinet lindar in både kryddhetta i mat och sälta i ostar på ett förträffligt sätt, förstår ni.

Namn: Kloster Eberach spätlese riesling. Systembolagsnr: 6257. Kommer från: Rheingau, Tyskland. Producent: Kloster Eberbach. Pris: 125 kr. Druvor: Riesling. Alkoholhalt: 8 %. Serveringstemperatur: 8–10 grader. 

Delikat Brunello

Val di Suga Brunello di Montalcino, nr 42302, 259 kronor.

Finfin Brunello med djup i smaken och delikata toner av körsbär. Vi hittar också kanel, läder, kakao och mörk choklad. Distinkt syra och inbäddade strama tanniner. Jag åt älgfärsburgare till – passade kanonbra.

¡Viva España!

Primicia, nr 32410, 79 kronor.

Budgetspanjor med kryddig touch i ung stil. Begåvat med spänstig och saftig syra samt torra, något återhållna tanniner. Mörka bär i form av björnbär och blåbär.  Satsa på en vegetarisk lasagne eller lammfärsbiffar.

Jycke med bra bett

Easy rider bulldogg, nr 1973, 15,90 kronor.

Den här alkoholfria jycken har ett kraftfullt bett tack vare sin pigga beska. Smakrik bira med maltig och humlemättad doft. Persika, örter och apelsin i en frodig fruktbukett. Bra till salt mat, gärna husman.
*Vad menas med spätlese?

Rakt översatt ”sen skörd”, och det är precis vad det handlar om. Fullt mogna druvor ger ett mer koncentrerat vin med utvecklad doft och smak. Ofta avbryts jäsningen så vinet får en lägre alkoholhalt. Och det tackar dagen efter för.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN