Bjud på juliga tapas på långhelgens fester

Med svensk jultapas gör du succé på festen

avJon Hansson

Foto: Per Björn
Tapas – perfekt till julens festligheter.

Dags för tapas. Ska du bjuda vännerna på ett glöggparty i jul eller behöver du pigga upp ­resterna från jul­bordet?  Här är en laddning riktigt goda tapas för ­såväl ett lyckat mingel som smaskigt återbruk.

Foto: Per Björn
Ansjovissnurror

Ansjovissnurror

8 personer

Ingredienser

  • 3 frysta plattor smördeg

  • ½ lök

  • 1 msk smör

  • 1 ägg

  • 1 dl äppelmos

  • 15 ansjovisfiléer (100 grams-burk)

  • 2 dl riven västerbottensost

Gör så här:

  1. Ta fram smördegen ur frysen. Lägg ut plattorna på ett bakplåtspapper. ­Tina i 15–20 minuter och kavla sedan ut dem något.

  2. Skala och hacka löken under tiden. Stek hacket mjukt i smöret. Det ska inte ta färg.

  3. Bred ut äppelmoset på smördegsplattorna. Spara ett par centimeter i ena kortänden. 

  4. Fördela den stekta löken, ansjovisen och osten jämnt över plattorna – ända ut i kanterna (men inte på den mosfira ändbiten). Rulla ihop. Vispa ägget och pensla mosfria degänden med ägg så fäster det bättre.

  5. Skär rullarna i centimetertjocka ­skivor och lägg på papprad plåt.

  6. Grädda 7–9 minuter i 200 grader tills snurrorna fått lite färg. ­Äts bäst varma. 

Foto: Per Björn
Macka med ­ädelost och pepparkaksgelé

Macka med ­ädelost och pepparkaksgelé

8 personer

”Pepparkaka med ädelost är en ­favorit. Här har jag tokat till det lite.”

Ingredienser

  • 1 blad gelatin

  • 1 dl portvin

  • 1 tsk pepparkakskryddor (färdig mix i påse)

  • 2 skivor mörkt rågbröd av fullkorn

  • 100–150 g ädelost

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i en skål i 5 minuter.

  2. Koka upp portvinet med pepparkakskryddorna. Sjud i 2 minuter. Ta av värmen och sila genast genom ett kaffefilter.

  3. Häll tillbaka portvinet i kastrullen och rör i gelatinbladet.

  4. Häll upp i en liten flat skål. Du vill ha en cirka 1 cm djup portvinssjö. Ställ att stelna i kylen.

  5. Skär 8 eller 16 små mackor av rågbrödet. Bred på generöst med ädelost.

  6. Skär det stelnade portvinsgelét i tärningar och toppa osten med det.

Foto: Per Björn
Salta hatten

Salta hatten

8 personer

Ingredienser

  • 16 stora ­champinjoner

  • 1 liten vitlöksklyfta

  • 2 skivor serranoskinka eller ­annan ­lufttorkad skinka

  • 4 sardellfiléer

  • 3 msk hackad ­persilja

  • 3 msk smör

  • 4 msk riven ­parmesan

  • Salt

  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.

  2. Rensa champinjonerna och bryt av fötterna (De får du göra något ­annat kul med).

  3. Skala och hacka vitlöksklyftan fint. Strimla skinkan tunt. Hacka ­sardellerna och persiljan.

  4. Fördela vitlöken, skinkan, sardellerna, persiljan och smöret i champinjonhattarna. Riv över parmesan.

  5. Ställ på papprad plåt och baka 10 minuter i ugnen eller tills hattarna fått lite färg. Servera varma.

Foto: Per Björn
Baconrullar med ­vaniljkokta ­plommon

Baconrullar med ­vaniljkokta ­plommon

8 personer

Ingredienser

  • 1 vaniljstång

  • 1 stort äpple

  • 2 kanelstänger

  • 2 dl rött vin

  • 16 katrinplommon

  • 16 skivor bacon (2, kanske 3 paket à 140 g)

  • 16 tandpetare

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.

  2. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut de små fröna.

  3. Skölj äpplet. Skär bort kärn­huset och skär fruktköttet i tunna klyftor.

  4. Lägg de urskrapade vanilstångshalvorna, vaniljfröna, kanelstängerna, katrinplommonen, äppel­skivorna och vinet i en kastrull och sjud i 3 minuter. Låt svalna något.

  5. Fiska upp plommonen och äppelbitarna. Rulla in ett plommon och ett par äppelskivor i varsin baconskiva. Fäst med tandpetare.

  6. Lägg på papprad plåt och stek 10–15 minuter i ugnen eller tills ­baconet blivit lite knaprigt.

Foto: Per Björn
Räkshot

Räkshot

8 personer

Ingredienser

  • 400 g räkor med skal

  • 1 vitlöksklyfta

  • ½ chilifrukt

  • ½ citron, ekologisk

  • 2 msk olivolja

  • 1,5 dl apelsinjuice

  • 0,5 g saffran (1 kuvert)

  • ½ kruka färsk koriander

Gör så här:

  1. Skala räkorna.

  2. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skölj och hacka chilifrukten. Smaka på en flisa. Är den mesig – ta med ­lite av kärnorna. Är den superhet – ta bara lite av hacket. Skölj och ­skala halva citronen med potatis­skalare. Strimla skalet.

  3. Fräs vitlöken, chilin och citronskalet i oljan någon minut. Häll i apelsinjuicen och saffranen. Tokputtra 1 minut. I med räkorna rör om under någon halvminut.

  4. Lägg räkorna upp i glas eller små skålar och skeda över apelsinskyn.

  5. Hacka koriandern grovt och strö över.

Foto: Per Björn
Karde­mousse

Karde­mousse

8 personer

Ingredienser

  • 3 msk finhackad ­inlagd ingefära (i socker­lag – inte sushivarianten, gari)

  • 200 g mörk choklad, helst med en ­kakaohalt över 60 ­procent

  • 1 msk ljus sirap

  • 1 tsk malen kardemumma

  • 4 äggvitor

Gör så här:

  1. Hacka ingefäran så smått du kan.

  2. Bryt chokladen i ­bitar och smält på låg värme i en kastrull tillsammans med sirapen och 1 msk vatten. Rör ner ingefäran (spar lite till garnering) och karde­mumman.

  3. Vispa äggvitorna till hårt skum.

  4. Vänd ner äggvitorna, lite i taget, i choklad­blandningen.

  5. Häll upp moussesmeten i formar/skålar/glas och kyl ett par timmar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Tapas

Recept

Glögg

Jul