Bjud på juliga tapas på långhelgens fester
Med svensk jultapas gör du succé på festen
Dags för tapas. Ska du bjuda vännerna på ett glöggparty i jul eller behöver du pigga upp resterna från julbordet? Här är en laddning riktigt goda tapas för såväl ett lyckat mingel som smaskigt återbruk.
Ansjovissnurror
8 personer
Ingredienser
- 3 frysta plattor smördeg
- ½ lök
- 1 msk smör
- 1 ägg
- 1 dl äppelmos
- 15 ansjovisfiléer (100 grams-burk)
- 2 dl riven västerbottensost
Gör så här:
- Ta fram smördegen ur frysen. Lägg ut plattorna på ett bakplåtspapper. Tina i 15–20 minuter och kavla sedan ut dem något.
- Skala och hacka löken under tiden. Stek hacket mjukt i smöret. Det ska inte ta färg.
- Bred ut äppelmoset på smördegsplattorna. Spara ett par centimeter i ena kortänden.
- Fördela den stekta löken, ansjovisen och osten jämnt över plattorna – ända ut i kanterna (men inte på den mosfira ändbiten). Rulla ihop. Vispa ägget och pensla mosfria degänden med ägg så fäster det bättre.
- Skär rullarna i centimetertjocka skivor och lägg på papprad plåt.
- Grädda 7–9 minuter i 200 grader tills snurrorna fått lite färg. Äts bäst varma.
Macka med ädelost och pepparkaksgelé
8 personer
”Pepparkaka med ädelost är en favorit. Här har jag tokat till det lite.”
Ingredienser
- 1 blad gelatin
- 1 dl portvin
- 1 tsk pepparkakskryddor (färdig mix i påse)
- 2 skivor mörkt rågbröd av fullkorn
- 100–150 g ädelost
Gör så här:
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten i en skål i 5 minuter.
- Koka upp portvinet med pepparkakskryddorna. Sjud i 2 minuter. Ta av värmen och sila genast genom ett kaffefilter.
- Häll tillbaka portvinet i kastrullen och rör i gelatinbladet.
- Häll upp i en liten flat skål. Du vill ha en cirka 1 cm djup portvinssjö. Ställ att stelna i kylen.
- Skär 8 eller 16 små mackor av rågbrödet. Bred på generöst med ädelost.
- Skär det stelnade portvinsgelét i tärningar och toppa osten med det.
Salta hatten
8 personer
Ingredienser
- 16 stora champinjoner
- 1 liten vitlöksklyfta
- 2 skivor serranoskinka eller annan lufttorkad skinka
- 4 sardellfiléer
- 3 msk hackad persilja
- 3 msk smör
- 4 msk riven parmesan
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Rensa champinjonerna och bryt av fötterna (De får du göra något annat kul med).
- Skala och hacka vitlöksklyftan fint. Strimla skinkan tunt. Hacka sardellerna och persiljan.
- Fördela vitlöken, skinkan, sardellerna, persiljan och smöret i champinjonhattarna. Riv över parmesan.
- Ställ på papprad plåt och baka 10 minuter i ugnen eller tills hattarna fått lite färg. Servera varma.
Baconrullar med vaniljkokta plommon
8 personer
Ingredienser
- 1 vaniljstång
- 1 stort äpple
- 2 kanelstänger
- 2 dl rött vin
- 16 katrinplommon
- 16 skivor bacon (2, kanske 3 paket à 140 g)
- 16 tandpetare
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut de små fröna.
- Skölj äpplet. Skär bort kärnhuset och skär fruktköttet i tunna klyftor.
- Lägg de urskrapade vanilstångshalvorna, vaniljfröna, kanelstängerna, katrinplommonen, äppelskivorna och vinet i en kastrull och sjud i 3 minuter. Låt svalna något.
- Fiska upp plommonen och äppelbitarna. Rulla in ett plommon och ett par äppelskivor i varsin baconskiva. Fäst med tandpetare.
- Lägg på papprad plåt och stek 10–15 minuter i ugnen eller tills baconet blivit lite knaprigt.
Räkshot
8 personer
Ingredienser
- 400 g räkor med skal
- 1 vitlöksklyfta
- ½ chilifrukt
- ½ citron, ekologisk
- 2 msk olivolja
- 1,5 dl apelsinjuice
- 0,5 g saffran (1 kuvert)
- ½ kruka färsk koriander
Gör så här:
- Skala räkorna.
- Skala och hacka vitlöksklyftan. Skölj och hacka chilifrukten. Smaka på en flisa. Är den mesig – ta med lite av kärnorna. Är den superhet – ta bara lite av hacket. Skölj och skala halva citronen med potatisskalare. Strimla skalet.
- Fräs vitlöken, chilin och citronskalet i oljan någon minut. Häll i apelsinjuicen och saffranen. Tokputtra 1 minut. I med räkorna rör om under någon halvminut.
- Lägg räkorna upp i glas eller små skålar och skeda över apelsinskyn.
- Hacka koriandern grovt och strö över.
Kardemousse
8 personer
Ingredienser
- 3 msk finhackad inlagd ingefära (i sockerlag – inte sushivarianten, gari)
- 200 g mörk choklad, helst med en kakaohalt över 60 procent
- 1 msk ljus sirap
- 1 tsk malen kardemumma
- 4 äggvitor
Gör så här:
- Hacka ingefäran så smått du kan.
- Bryt chokladen i bitar och smält på låg värme i en kastrull tillsammans med sirapen och 1 msk vatten. Rör ner ingefäran (spar lite till garnering) och kardemumman.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Vänd ner äggvitorna, lite i taget, i chokladblandningen.
- Häll upp moussesmeten i formar/skålar/glas och kyl ett par timmar.
Publisert:
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Tarte flambée med fänkål och ricotta
Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd

Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons

Härliga sommarsmaker

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Kryddstekt blomkål

Gulaschsoppa

Veganska köttbullar med gräddig sås

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Belugabolognese

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis
Busigaste godiset på halloween
Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Kyckling med ugnsrostade rotsaker
Färskostmoussetårta med jordgubbar

Vegansk smörgåstårta

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
