Ta vara på alla dina goda sommarbär!

MAT & DRYCK

Dessertkockens bästa recept och tips

Låt inte sommarens alla trädgårdsbär och saftiga stenfrukter gå till spillo.

Gör något njutbart av dem i stället!

Dessertkocken och bagaren Ingela Persson har de bästa recepten och knepen.

Foto: Ingela Persson.

Ingela Persson har ingen egen trädgård där hon bor i Stockholm. Däremot har hon många gånger spanat ut över grannarnas dignande trädgårdar och frågat sig varför i all sin dar de inte gör något av all frukt och bär.

Så föddes så småningom idén till ”Frukt och bär” (Natur & Kultur, 2008), en inspirationsskälla till alla som tror att det är krångligt och tidskrävande att sylta och safta. Boken innehåller dessutom massor av recept på läckra bakverk och desserter. De är alla jättelätta att göra!

Vid sommarhuset i skärgården däremot har Ingela Persson både vinbär, krusbär, hallon, jordgubbar, smultron, plommon och äpplen. Familjen tillreder dem men äter lika ofta direkt från buskarna och träden.

– Det blir lätt så när man har småbarn.

Något eget favoritrecept?

– Ja, aprikossylt med lavendel och vanilj. Och Silviasylt, eller drottningsylt. Fast egentligen tycker jag om allt!

Till vardags vikarierar Ingela Persson som bagare på Enskede Bageri och driver cateringfirman Maskrosmat tillsammans med sin sambo. Just nu fnular hon som bäst på nya projekt. En till bok ska det väl bli så småningom tror hon.

– Jag måste bara hitta en bra nisch igen.

Sockrade vinbär

1 dl strösocker

1 dl vatten

Vinbärsklasar

Gör så här

1. Gör en sockerlag genom att koka upp socker och vatten. Låt lagen svalna.

2. Doppa vinbärsklasar i lagen och låt rinna av något, vänd i strösocker och lägg upp på ett fat och låt torka.

3. De sockrade bären kan serveras som en liten mellanrätt före desserten. Eller häng en klase på drinkglaset som dekoration.

Plommon i konjak

”Underbar vuxenefterrätt! Servera plommonen med lite vispad grädde. Häll inte bort spriten utan drick den som likör”.

500 g plommon, gärna med mörkt skal

3 dl strösocker

5-6 dl konjak (eller tills det ­täcker)

Gör så här:

1. Skölj och torka plommonen. Gör ett litet kryss i varje plommon och lägg dem i en glasburk med tättslutande lock.

2. Häll över sockret och fyll på konjak så att det täcker. Sätt på locket och skaka burken så att allt blandas.

3. Låt burken stå i ett ljust fönster och skaka om den någon gång i veckan. Ju längre plommonen får stå och dra i spriten, desto godare blir de, men låt dem minst stå i ett par månader.

Körsbärssylt med röda vinbär

800 g körsbär

200 g röda vinbär

500 g strösocker

1/2 dl vatten

Gör så här:

1. Kärna ur körsbären och repa vinbären. Blanda bär, socker och vatten i en kastrull och låt stå och safta sig i 15-30 minuter.

2. Koka upp och låt småkoka i 15-20 minuter. Skumma väl och häll upp den varma sylten på väl rengjorda burkar.

3. Förvara svalt.

Bärmuffins

”Snabbaste kakorna om du får oväntat besök. Det går utmärkt att använda frysta bär till det här receptet som ger ca 20 medelstora muffins”.

125 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 ägg

1 nypa vaniljsocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl mjölk

cirka 2 dl bär

Gör så här:

1. Vispa ihop smör och socker och tillsätt äggen, ett i taget.

2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen tillsammans med mjölken.

3. Rör till en jämn smet och blanda till sist i bären. Klicka ut smeten i formar och tryck i ett par extra bär på toppen.

4. Grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.

Päron­marmelad med ingefära

”Den här marmeladen är särskilt god till getost”.

500 g päron

300 g strösocker

1 msk riven ingefära

Gör så här:

1. Skala och kärna ur päronen och skär dem i mindre bitar.

2. Lägg dem i en kastrull och rör ner socker och riven ingefära. Låt stå och safta sig i ca 15 minuter.

3. Koka upp och låt småkoka i 30-40 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns vid.