Varför inte belgiskt öl?

MAT & DRYCK

Du rekommenderar nästan aldrig belgisk öl på din sida.

Har du något emot dryckerna från världens bästa ölland?

Svar: Nej, tvärtom. Men de flesta belgiska öl på Systemet är lite excentriska, för att uttrycka det milt. Påträngande syrliga eller perverst fruktiga eller påfrestande söta och ofta präktigt starka.

De kan alltså vara svåra att kombinera till mat, med undantag för lagrade ostar. Som delikata öl att smutta på i fåtöljen är de dock oöverträffade.

Här mina tre ständiga favoriter:

Chimay blå (1651, 27 kr, 9,0 %). Välrostat fruktig, portvin, knäck och soja.

Orval (1650, 21,70 kr, 6,2 %). Syrligt fruktig, jästigt besk, torra citrusskal.

Duvel (1654, 23,70 kr, 8,5 %) Friskt syrlig, grapefrukt och eldig pomeranston.

ARTIKELN HANDLAR OM

Öl