Buffé för bokslukare

MAT & DRYCK

God mat och mängder med böcker

Foto: Ulrika Frykskog, Daniela Gabrielsson, Ylva Hedenquist, Katarina Forsman, Maria Bondarevsky och Gunilla Ferm njuter av buffématen.

Det är ingredienserna till hur man lyckas hålla liv i vänskapen.

En gång i månaden träffas tjej­gänget för att prata litteratur och äta god mat.

Foto: Ulrika Frykskog tar för sig.

De turas om att laga mat hemma hos varandra. Den här söndagen träffas de i Ylva Hedenquists lägenhet.

Hon beskrivs av de andra fem vännerna som spindeln i nätet.

Deras gemensamma nämnare är nämligen att de någon gång har pluggat ihop med Ylva på Uppsala universitet.

Ambitionen är att alla ska läsa en bok till varje träff.

– Vi gör väl inga djupanalyser, men ibland kan det bli lite diskussion om böckerna, säger Ulrika Frykskog.

– Och så snackar vi om en massa annat också. Man vill ju veta vad som har hänt sedan senast, säger Maria Bondarevsky.

Maten bättre än boken

Dagens bok är snabbt avklarad. Emma Hambergs ”Mossvikenfruar” föll ingen i smaken.

Men det gör maten.

Ackompanjerad av spanska färger har Daniela Gabrielsson och Ylva dukat upp en färgsprakande italiensk buffé i köket.

– Vi ville ha med lite ovanliga italienska rätter. Alltså ingen parmaskinka eller mozzarella, säger Ylva.

Istället bjuder de på parmesanpaj, snittar med ansjovis, små zucchini-turbaner med getost och kapris samt fyllda rostbiffsrullader. En gratäng på kronärtskocka och sallad med persika och skinka finns också med.

Inspirerades i Italien

Att det står italienskt på dagens meny har sin förklaring. Daniela var nyligen på semester i sitt gamla hemland och hämtade inspiration.

Hon berättar att råvaran står i centrum i det italienska köket. Och trots att hon har bott många år i Sverige finns det vissa saker hon inte kan vara utan.

– Jag kan inte leva utan olivolja, säger hon och skrattar.

– Och ska man göra tiramisù så ska man ha äkta mascarpone och marsalavin.

Ingen prestige

En efter en låter sig tjejerna väl smaka. De brukar äta gott på träffarna, men det har inte gått någon prestige i matlagningen.

Det kan bjudas på allt från scones till spanska tapas. Som exempel säger Ylva att det skulle funka utmärkt att bjuda på hämtpizza, gärna i sällskap av ett gott rödvin.

– Det behöver inte vara så märkvärdigt, men gärna en liten guldkant.

Som på beställning trollar Daniela fram en delikat tiramisù ur kylskåpet.

Stämningen vid matbordet är mycket gemytlig. Lovorden över maten är många, men ingen är lika träffsäker som Ulrika.

– Den här maten var en bra kompensation för den dåliga boken, säger hon och suckar belåtet.

Alla recepten till bokslukarbuffén:

Så fixar du en bokcirkeln

Johan Gunnarsson