Broccolipesto ger spagettin nytt liv

avJohn Edgren

MAT & DRYCK

Har du slut på middagsidéer? Testa Tinas spagetti med broccolipesto.
Mandeln tillsammans med krispiga brödsmulor ger härliga kontraster.
Rätten är dessutom perfekt om du vill ha en köttfri dag i veckan.

Bakom matbloggen ”Pickipicki” står en läkare som dessutom är nutritionist/näringsfysiolog, Det hindrar dock inte Tina från att laga delikata rättar som pavlova eller gräddiga pastarätter i det röda köket hemma i Uppsala.

– Jag är också tokig i att laga mat, tänka på mat, prata om mat, fotografera och skriva om mat och inte minst är jag tokig i att äta mat, säger hon.

De flesta av oss står med jämna mellanrum i matbutiken och längtar efter något nytt – men ungefär lika ofta är det tomt på idéer. Pastan får oftast välja mellan tomatig sås, eller en gräddig sås. Tina har räddningen, med ett recept som du förmodligen aldrig har testat förut.
Hennes spagetti med broccolipesto är dessutom en perfekt rätt om du vill att familjen ska ha en köttfri dag i veckan.

Så här gör du:

Kolla ingredienserna nedan. Koka spaghetti. Lägg sötmandeln i kokande vatten, dra av från plattan och låt stå någon minut. Dra därefter enkelt av skalen. Dela broccolihuvuden i mindre bitar och lägg i lättsaltat kokande vatten, koka 2-3 min. Kör mandel i matberedare, flytta över till en bunke och kör därefter broccolin. Rör ner 80 g finriven smakrik hårdost och broccoli i bunken med mixad mandel. Smaka av med 3-4 msk olivolja, 0,5 pressad vitlöksklyfta samt salt och peppar.

Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och smula ner 2 skivor vitt bröd, stek under omrörning tills brödsmulorna fått gyllene färg. Rör ner peston i spaghettin. Servera på ett stort fat. Toppa med brödsmulorna, rivet skal från 1 citron samt grovmalen svartpeppar.

Ingredienser till broccolipesto
4 portioner spaghetti
2-3 broccolihuvuden
200 g sötmandel
6 msk olivolja
80 g smakrik hårdost (exempelvis parmesan)
1 vitlöksklyfta
1 citron
2 skivor vitt bröd
Salt och svartpeppar

ARTIKELN HANDLAR OM