KÅLDOLMAR

MAT & DRYCK

4 portioner

Risgröt

0,5 dl grötris (rundkornigt)

1 dl vatten

1 dl mjölk 3%

1 krm salt

1 savoy- eller vitkålshuvud

Fyllning

1 gul lök, finhackad

1,5 msk margarin

300 g blandfärs

1 tsk salt

1 ägg

1 krm vitpeppar

Ugnsstekning/sås

1 msk margarin

2 msk sirap

4 dl kalvbuljong

Cirka 3 msk majsenaredning

Tillbehör

Kokt potatis

Rårörda lingon

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka risgrynen i vattnet och mjölken, tillsammans med saltet. Låt koka under lock på svag värme i cirka 25 minuter. Låt svalna.

3. Medan riset kokar, rensa bort dåliga ytterblad från kålen och skär bort den hårda kålstocken. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull/gryta. Lägg i kålhuvudet, som ska täckas av vattnet. Plocka av bladen vartefter de blir mjuka.

4. Stek löken i margarinet tills den blir mjuk men ej bränd.

5. Lägg blandfärsen i en bunke och häll i lök, salt, ägg, vitpeppar och risgröten.

6. Lägg en stor sked färs på ett kålblad cirka 4 cm från den tjockaste nedre delen. Vik den tjocka delen som ett tak över färsen och sedan höger och vänster sida in mot mitten på samma sätt. Rulla paketet mot bladets topp tills du har en färdig dolme. Fortsätt med övriga dolmar.

7. Smörj en ugnsfast form eller långpanna med margarin och lägg i dolmarna. Ringla sirap över och stek i ugn 20 minuter. Vänd dolmarna och häll på kalvbuljongen. Fortsätt ugnssteka i cirka 25 minuter.

8. Sila ner stekskyn i en kastrull och koka upp medan du vispar i majsenaredningen. Låt sjuda någon minut.

9. Servera kåldolmarna med såsen, rårörda lingon och kokt potatis.

Så har rätten blivit nyttigare: Lättare sås (vanlig mjölk i stället för grädde). Margarin i stället för smör. Annars en sund rätt från början. Savoykål är en lite roligare variant till vitkål.