Här är julmaten du kan laga redan nu

Av: Sofia Börjesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Julen 2015

Checklista inför julafton på maten du kan förbereda

Slipp stress och dålig stämning på julafton.

Det finns massor av julmat som går att förbereda redan dagarna innan.

Här är tipsen för dig som vill behöva göra så lite som möjligt när den 24:de väl är här.

Nu är det inte långt kvar till jul. Många går på julledighet redan i dag och de som inte gör det kan använda helgen till att förbereda årets stora mathögtid.

Här är några bra tips för att vara väl förberedd på dopparedagen.

Dags att handla

Gör en inköpslista och inhandla all mat som du vill ha på julbordet – och glöm inte drycken, ska du till Systembolaget så gör det snart för att slippa den värsta ruschen.

Lägg in sillen

Om du inte redan är klar med julsillen så gör den nu. Här har du fem goda sillar som är enkla att göra.

Grava laxen

Gravad lax håller i en till två veckor, så du kan absolut göra den några dagar innan jul. Gör du även din egna hovmästarsås kan du göra den samtidigt.

Enbärsgravad lax

Rödbetssallad och sillsallad

Foto: Thomas Johansson
Sillsallad

Fixa rödbetssallad och sillsallad – de klarar av att stå kallt i några dagar och smakar lika bra ändå.

Janssons frestelse

Foto: Carolina Byrmo
Klassisk Janssons frestelse - smaka!

Om du vill spara tid på julafton kan du även göra Janssons frestelse i förväg. När julafton sedan kommer drar du på lite extra ströbröd och smör innan du ställer in den i ugnen så känns den knastrig och nylagad ändå.

Köttbullar

Du kan också steka köttbullarna i förväg och frysa ner dem. Glöm bara inte bort att ta fram dem dagen innan julafton så att de hinner tina ordentligt.

Julskinkan

Foto: Börje Thuresson
Griljerad julskinka

Griljera skinkan en eller ett par dagar innan jul så att du har den färdig redan på julaftonsmorgon. Då kan du börja dagen med en skinkmacka utan att behöva gå upp extra tidigt. Vegetarian? Då har vi en variant på kålrot i länken nedaför.

Glöggen

Foto: Colourbox
Gör en egen glögg till jul.

Vill du göra egen glögg så se till att den är färdig ett par dagar innan julafton. Då kan du avnjuta den medan du klär granen och rimmar på julklapparna dagen för dopparedagen.

När julafton väl är här kan du ta det lugnt och fokusera på det som man helst tillagar samma dag. Som att koka potatis, göra ägghalvor, koka brysselkål och lyssna på Werner och Werners "Vår julskinka har rymt". Och glöm inte – engagera familj och gäster. Låt dem hjälpa till med förberedelserna. Det är ju trots allt jul.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK