Här är julmaten du kan laga redan nu
Av: Sofia Börjesson
Uppdaterad:
Julen 2015
Checklista inför julafton på maten du kan förbereda
Slipp stress och dålig stämning på julafton.
Det finns massor av julmat som går att förbereda redan dagarna innan.
Här är tipsen för dig som vill behöva göra så lite som möjligt när den 24:de väl är här.
Nu är det inte långt kvar till jul. Många går på julledighet redan i dag och de som inte gör det kan använda helgen till att förbereda årets stora mathögtid.
Här är några bra tips för att vara väl förberedd på dopparedagen.
Dags att handla
Gör en inköpslista och inhandla all mat som du vill ha på julbordet – och glöm inte drycken, ska du till Systembolaget så gör det snart för att slippa den värsta ruschen.
Lägg in sillen
Om du inte redan är klar med julsillen så gör den nu. Här har du fem goda sillar som är enkla att göra.
Grava laxen
Gravad lax håller i en till två veckor, så du kan absolut göra den några dagar innan jul. Gör du även din egna hovmästarsås kan du göra den samtidigt.
Rödbetssallad och sillsallad
Fixa rödbetssallad och sillsallad – de klarar av att stå kallt i några dagar och smakar lika bra ändå.
Janssons frestelse
Om du vill spara tid på julafton kan du även göra Janssons frestelse i förväg. När julafton sedan kommer drar du på lite extra ströbröd och smör innan du ställer in den i ugnen så känns den knastrig och nylagad ändå.
Köttbullar
Du kan också steka köttbullarna i förväg och frysa ner dem. Glöm bara inte bort att ta fram dem dagen innan julafton så att de hinner tina ordentligt.
Julskinkan
Griljera skinkan en eller ett par dagar innan jul så att du har den färdig redan på julaftonsmorgon. Då kan du börja dagen med en skinkmacka utan att behöva gå upp extra tidigt. Vegetarian? Då har vi en variant på kålrot i länken nedaför.
Glöggen
Vill du göra egen glögg så se till att den är färdig ett par dagar innan julafton. Då kan du avnjuta den medan du klär granen och rimmar på julklapparna dagen för dopparedagen.
När julafton väl är här kan du ta det lugnt och fokusera på det som man helst tillagar samma dag. Som att koka potatis, göra ägghalvor, koka brysselkål och lyssna på Werner och Werners "Vår julskinka har rymt". Och glöm inte – engagera familj och gäster. Låt dem hjälpa till med förberedelserna. Det är ju trots allt jul.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Stjärnkockens bästa tips för en fridfull jul
Titta, det kan du göra med julmatresterna
Klassiska julbordet – här är allt du behöver
2 h
Så fixar du det vegetariska julbordet
1 h
5 tips: Så lyckas du med julens Jansson
Så blir du klar med julbordet på rekortid
Bästa julbordet: Här är recepten och trenderna
Tinas bästa påskbuffé
Så hittar du en klimatsmart julskinka
Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton
Smörgåstårta – perfekt bjudmat
Skippa klassikern – gör udda köttbullar
45 min
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt
Sista datumet att beställa julmaten online
Niklas Ekstedts bästa tips till julbordet
Bästa tipsen för sommarlunch och picknick
Jessica Frej – så fixar du julen utan stress
Så överlever du fattiga januari
”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”
Kocken Jessica Frej: ”Favoritlunchen tar fyra minuter att laga”
Så beställer du julmaten online
Portvinstillverkaren: Port borde passa er svenskar
Lättlagade menyer för festliga middagar
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Stjärnkockens bästa tips för en fridfull jul
Titta, det kan du göra med julmatresterna
Klassiska julbordet – här är allt du behöver
2 h
Så fixar du det vegetariska julbordet
1 h
5 tips: Så lyckas du med julens Jansson
Så blir du klar med julbordet på rekortid
Bästa julbordet: Här är recepten och trenderna
Tinas bästa påskbuffé
Så hittar du en klimatsmart julskinka
Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton
Smörgåstårta – perfekt bjudmat
Skippa klassikern – gör udda köttbullar
45 min