Trattkantareller – goda, vanliga och lättplockade

Höstkantarell eller trattkantarell: olika namn men samma svamp

Publicerad:
Uppdaterad:
Trattkantarell, hittar du en hittar du nästan alltid fler.
Foto: Colourbox
Trattkantarell, hittar du en hittar du nästan alltid fler.

Svamprecept

Lär dig känna igen trattkantarellen och du har nästan garanti på att aldrig mer komma hem tomhänt från svamputflykten. Trattkantarellen växer ofta rikligt i södra och mellersta Sverige men mer sällan i de norra delarna av landet.

Är du lite otålig som svampplockare – då ska du satsa på trattkantareller, kallas även höstkantarell eller trattis. I alla fall om du bor i mellersta och södra Sverige. Riktigt bra svampår är det lätt att plocka kassar fulla med trattkantareller. Men även de år tillgången är begränsad är det fortfarande stor chans att du får ihop tillräckligt både till svampmackan och svampsoppan.

Trattkantarellen är egentligen inte någon äkta kantarell. Den hör till det mycket närstående släktet Craterellus. Trattkantarellen har ihålig fot medan de äkta kantarellerna har en kompakt fot, utan ihålighet.

För att öka chanserna till att hitta trattkantareller måste du ställa in blicken. Stanna upp och titta dig omkring noga i skogen. Rätt som det är får du syn på de första. Ofta är det så att du då upptäcker att du står mitt ibland dem.

Foto: Colourbox, Wikipedia
Till vänster trattkantarell, till höger toppig giftspindling.

En sak ska man dock se upp med. Rafsa inte ihop allt du ser utan plocka och titta på vad du lägger ner i korgen. Mitt bland trattisarna kan det gömma sig en giftsvamp. Toppig giftspindling växer gärna i liknande miljöer och är man lite slarvig kan den åka med ner i korgen. Men det finns en enkel regel att komma ihåg. Plocka inte bruna svampar som har bruna skivor. En del av dem är inte matsvampar, andra är, som toppig giftspindling, giftiga. En andra kontroll gör du när du rensar svamparna.

Trattkantarellens hatt varierar från ljust gråbrun till brunsvart och den är trattformad. Undersidan har tydliga åsar som går ner på foten, som är ihålig.

Toppig giftspindling har matt rödbrun till gulbrun hatt. Den är ofta toppig men kan vara tillplattad i mitten. Skivorna under är rödbruna, tjocka, höga och ganska glesa. Foten är brun med gula oregelbundna band. Smaka aldrig på en giftspindling, det är farligt att äta även små bitar av den.

Trattkantareller passar utmärkt att torka och spara i glasburkar. När du vill använda dem lägger du dem i blöt rn stund eller smular ner dem direkt i såsen eller grytan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE