Potatisgratäng till steken

4,4 (10 röster)

En klassisk krämig potatisgratäng – recept med steg för steg

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Potatisgratäng passar utmärkt till söndagssteken, julbordet eller påskbordet. Ja en krämig god potatisgratäng passar till det mesta och uppskattas av alla. Kocken Mattias Larsson tipsar om hur den blir helt perfekt.

Potatisgratäng

Portioner: 4 Tillagningstid: Cirka 60 minuter. 

Ingredienser:

  • 650 kg fast potatis

  • 2,5 dl vispgrädde

  • 2,5 dl mjölk

  • 2 msk finhackad vitlök

  • 2 tsk salt

  • svartpeppar om du vill

  • 4 dl riven cheddar eller annan smakrik ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader

  2. Skala och skiva potatisen i 3–4 millimeter tjocka skivor.

  3. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en stor gryta. Tillsätt potatisskivorna och koka på svag värme tills potatisen är mjuk, cirka 15–20 minuter. Rör då och då så det inte bränner fast. Smaka av och krydda mer om det behövs.

  4. Häll över allt i en ugnsfast form och strö över osten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills gratängen är riktigt gyllene.

Tips! Låt gratängen vila minst 10–15 minuter innan servering så blir den ännu godare.

Foto: Thinkstock
Underbart krämig potatisgratäng
ARTIKELN HANDLAR OM