Myllymäki fick pris för Årets krog

Öppnade restaurangen Aira när krisen började

Tommy Myllymäki

Han öppnade dörrarna till storsatsningen restaurang Aira i Stockholm precis när pandemin drog igång i våras men har ändå lyckats få gästerna att komma.

Och nu kan Tommy Myllymäki, Årets kock 2007, lägga ännu en utmärkelse till prissamlingen. Aira har utnämnts till Årets affärskrog 2020.

Tommy Myllymäki kom nyligen ut med nya kokboken ”Myllymäkis menyer”. Nu får han också pris för bästa affärskrog.
Tommy Myllymäki kom nyligen ut med nya kokboken ”Myllymäkis menyer”. Nu får han också pris för bästa affärskrog.
 • Grattis, vad betyder en sådan här titel?

– Tack, vi jobbar ju dagligdags med att försöka göra alla glada så det är klart att det är skoj att få en uppskattande recension eller ett fint pris tillbaka. Jättekul för alla oss i laget som jobbar här, det ger extra bensin.

 • Har ni haft någon tanke på att försöka bli just en bra affärskrog?

– Ja, vi har resonerat en hel del om det och försökt få till en fine dining-restaurang som kan erbjuda service och mat i toppklass även till lunch. Men nu med coronaviruset, jobbar folk hemma och knappt någon kommer hit från utlandet på arbetsresa. Ändå har vi haft bra med bokningar, både affärs- och privatgäster. Så vi kör lunch nu torsdagar, fredagar och helger.

 • Minskade inte affärsätandet även före pandemin?

– Det fanns en viss sådan trend. Jag tror att tiden är den viktigaste faktorn. Många vill kanske hinna träna efter jobbet eller hinna tillbaka till kontoret efter lunchmötet. Då går det inte att lägga fyra, fem timmar på en måltid. Det är därför vi serverar lunch och även har à la carte kvällstid och inte bara en lång avsmakningsmeny som de flesta andra fine dining-krogar. I dag har exempelvis 17 av våra 32 gäster, mer än hälften, valt à la carte. Man vill äta riktigt bra men få en snabbare väg genom måltiden.

 • Hur har de nya restriktionerna påverkat er?

– Trots den olyckliga timingen, vi öppnade ju precis som pandemin tog fart, märkte vi inte av den så mycket. Färre utländska gäster men ändå i stort sett fullbokat. Men senaste uttalandet av Löfven har rört om. Många bokade av men så bokar de på igen. De har blivit en enorm administration för oss på telefon och mejl.

 • Några önskemål på statsmakterna?

– Ekonomisk stöttning får andra som bättre kan nationalekonomi yttra sig om men det vore bra med en större långsiktighet så vi vet vad som gäller. Jag förstår mycket väl att vi måste stoppa smittan. Men det här senaste känns som panikåtgärder. Gärna hårda regler men inte nya bud varje vecka. Det skapar bara osäkerhet.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – förhandsboka nu!!

Extern länk från Cervera

Förhandsboka här

Myllimäkis meriter: Årets kock 2007, silver i Bocuse d'Or (Kock-VM) 2011, Brons i Bocuse d'Or 2015, guld i Bocuse d'Or Europe (Kock-EM) 2014. Vann den första säsongen av Kockarnas kamp 2012.
 • Namn: Tommy Myllymäki.
 • Ålder: 42.
 • Yrke: Kock, krögare.
 • Bor: Stockholm.
 • Familj: Hustru Malin och tre barn.
 • Karriär: Vann Årets kock 2007 när han var köksmästare på restaurang Pontus by the sea. Drivit restauranger i Julita, Katrineholm och Jönköping. Öppnade i våras fine dining-restaurangen Aira på Djurgården i Stockholm. 
 • Tävlingsmeriter: Årets kock 2007, silver i Bocuse d'Or (Kock-VM) 2011, Brons i Bocuse d'Or 2015, guld i Bocuse d'Or Europe (Kock-EM) 2014. Vann den första säsongen av Kockarnas kamp 2012.
 • Aktuell: Aira har utnämnts till Årets affärskrog av Dagens Industri. Restaurangen ägs och drivs av Myllymäki och Svenska Brasserier som också har stockholmskrogarna Luzette, Riche, Stockholms Matmarknad, Taverna Brillo, Teatergrillen, Sturehof och Ulriksdals Värdshus.
Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Tommy Myllymäki

LÄS VIDARE

Tommy Myllymäki: ”Galet att köpa fina produkter och sen kasta hälften”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tommy Myllymäki