Skjuten fisk

Av: Aftonbladet

Publicerad:
”Skjuten fisk”.
Foto: BJÖRN LINDAHL
”Skjuten fisk”.

En högljudd fiskrätt som låter mycket och har många spännande smaker.

Namnet ”skjuten” fisk kommer av ljudet som uppstår när man häller den kokande oljan över fisken och aromaterna.

Receptet kommer från restaurang Surfers, Stockholm.

Skjuten fisk

Antal: 4 personer

Ingredienser:

  • 1 gul lök

  • 3 cm färsk ingefära

  • 10 kvistar färsk koriander

  • 1 grön paprika

  • 2 salladslökar

  • 1 dl + 1 msk ljus kinesisk soja

  • Ostronsås 0,5 dl

  • Socker 0, 7 dl

  • Mörk soja 1 msk

  • 0,5 dl + 0,5 dl shaoxingvin

  • 1 hel havsabborre eller 1,2 kg filé

Servering:

  • 5 cm ingefära

  • 3 färska röda chilifrukter

  • 3 salladslökar  

  • 1 knippe färsk koriander 

  • 3 msk neutral olja  

  • 4 portioner jasminris

Gör så här:

  • Ansa och skär gula löken, ingefäran, koriandern, paprikan och salladslöken i bitar. Koka i 1 l vatten och reducera tills 7 dl kvarstår. 

  • Tillsätt den 1 dl ljusa soja, ostronsåsen, sockret, mörka sojan och 0,5 dl shaoxingvin. Fortsätt koka tills sockret har smält, sila av grönsakerna.

  • Koka upp vatten i en annan kastrull och häng över ett durkslag. 

  • Massera fisken (hel eller i filé) med 0,5 dl shaoxingvin och 1msk ljus soja. Lägg fisken i durkslaget, lägg på lock och ånga tills fisken är klar och köttet faller av benen. 

  • Skala och skär ingefäran i mycket tunna stavar. Kärna ur chilin och strimla tunt. Skiva salladslöken tunt och plocka koriandern.

  • Värm oljan till 160 grader i en liten kastrull.

  • Flytta försiktigt fisken från durkslaget till ett serveringsfat och häll på såsen. Strö den skurna ingefäran, chilin och salladslöken över fisken och häll på den heta oljan. Avsluta med att garnera med koriandern. 

  • Servera med jasminris och gott sällskap. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK