Baka som i Hela Sverige bakar

Av: 

Clara Öhrn

Hela Sverige bakar

I tisdags stod cupcakes och toscakaka på menyn i populära programmet Hela Sverige bakar.
Att baka kan vara trixigare än man tror, särskilt under tidspress.
Här är bästa recepten till dig som vill baka hemma i lugn och ro.

I andra avsnittet av Hela Sverige bakar fick deltagarna kämpa på med ett populärt amerikanskt bakverk och en klassisk svensk kaka - nämligen cupcakes och toscakaka. Två olika, men supergoda bakverk båda två.

Cupcakes

En cupcake består av en muffin som toppas med härlig frosting. Det finns alla möjligheter att använda sin kreativa sida - både när det kommer till smaksättning och dekoration.

Men att få till en bra bakad kaka och en fin fluffig frosting kan vara svårare än man tror, särskilt om man har ont om tid. För att deltagarnas cupcakes skulle godkännas skulle de ha rätt storlek, vara bra smaksatta i både kaka och frosting och vara fint dekorerade.

”Juryn kommer nog ha blandade åsikter om mitt reslutat. Det är katastrof”, oroade sig deltagaren Marcus Österström, i programmet.

Toscakaka

Toscakakan, eller toscatårtan, blev populär i Sverige redan på 1930-talet och består av en mjuk kaka täckt med knäckig mandelglasyr. Nu finns massvis med olika varianter, alltifrån toscamazariner, kokostosca och toscakaka med choklad. Deltagarna i Hela Sverige bakar fick sätta sin egen prägel på kakan genom att fritt välja mellan nötter, frön eller skal. Många experimenterade med olika nötblandningar. Deltagarna var peppade på att baka den klassiska kakan.

”Jag älskar toscakaka, det är bland det godaste jag vet”, säger deltagaren Johanna Bergström, i programmet.

Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg berättade i programmet att tricket för att toppingen ska fördelas jämnt är att grädda kakan en stund så att den stelnar på toppen och sedan fördela toscasmeten försiktigt över hela kakan - lägg lite i kanterna och lite i mitten innan du brer på resten. Lägger du all smet i mitten kommer den sjunka ner i kakan. Ett bra knep är också att hacka nötterna för att smeten ska gräddas jämnt.

”Har man mycket tosca och hela nötter blir den inte klar”, säger Johan Sörberg i programmet.

Baka hemma

Vill du baka cupcakes eller toscakaka kan du göra det i lugn och ro hemma - och förhoppningsvis få ett fantastiskt resultat. Här är våra bästa recept.

  • Chokladcupcakes med strössel
  • Klassisk toscakaka med mandel

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Mormors toscakaka

ÄMNEN I ARTIKELN

Hela Sverige bakar

Chokladrecept

MER OM GODARE

Hela Sverige bakar - småkakor

Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka

Hela Sverige bakar – tunnbröd

Lyxiga kladdkakor med extra allt

Hela Sverige bakar - tarte tatin

Bästa recepten till chokladbollens dag

Lär dig göra bakverk som i Frankrike

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Johanna Westmans bästa baktips

Ladda för kanelbullens dag

Instagram-kontona som gör dig hungrig

Allt du vill veta om semlor

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern

Baka semlor: Så här gör du

Fredrik Nylén bakar i regnbågens alla färger

Glassarna som försvinner

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så gör du egen glass hemma - bästa tipsen

Filip Poon: Så startar du en matkanal på Youtube

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Madeleine Landley släpper ny kokbok

Så lyckas du med långjäst bröd

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grytor och kastruller – bra tips till köket