Matsmarta onsdag

presenteras av

Värmande gulasch, billigt och gott.
Foto: Ulrika Pousette
Värmande gulasch, billigt och gott.

Cheap och värmande gulasch

4,1 (29 röster)

MAT & DRYCK

Det här är en riktigt bra vinterrätt som bara blir godare om den får stå till sig en dag. I gulasch är det ofta färsk paprika, men eftersom paprikan inte är i säsong i januari har jag istället använt grillad. Belugalinser är för övrigt så gott att använda i en sådan här rätt, det blir perfekt tuggmotstånd.

Recepten är hämtade ur Hanna Olvenmarks ”Portionen under tian – 300 kronorsveckorna” (Ordfront). Receptfoto: Ulrika Pousette.

Lakto-vegetarisk. 0,4 kg CO2e/port.

Cheap och värmande gulasch

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 250 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 1 grillad paprika, bit, inlagd
  • 1 lök, gul
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 chili, röd
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • olja, att steka i
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten, drygt
  • 1 dl rött vin, t ex matlagningsvin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 lagerblad
  • 2 dl belugalinser, torkade
  • 2 tsk timjan, torkad
  • salt och svartpeppar
  • Vitlökssås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk frysta kryddor, t ex dill, persilja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

LÄS VIDARE

MER OM GODARE