Cheap och värmande gulasch
Det här är en riktigt bra vinterrätt som bara blir godare om den får stå till sig en dag. I gulasch är det ofta färsk paprika, men eftersom paprikan inte är i säsong i januari har jag istället använt grillad. Belugalinser är för övrigt så gott att använda i en sådan här rätt, det blir perfekt tuggmotstånd.
Recepten är hämtade ur Hanna Olvenmarks ”Portionen under tian – 300 kronorsveckorna” (Ordfront). Receptfoto: Ulrika Pousette.
Lakto-vegetarisk. 0,4 kg CO2e/port.
Cheap och värmande gulasch
Ingredienser
- 250 g rotselleri
- 2 morötter
- 4 potatisar
- 1 grillad paprika, bit, inlagd
- 1 lök, gul
- 2 vitlöksklyftor
- 1 chili, röd
- 2 tsk rökt paprikapulver
- olja, att steka i
- 400 g krossade tomater
- 4 dl vatten, drygt
- rött vin, t ex matlagningsvin
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 3 lagerblad
- 2 dl belugalinser, torkade
- 2 tsk timjan, torkad
- salt och svartpeppar
Vitlökssås
- 2 dl crème fraiche
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk frysta kryddor, t ex dill, persilja
- salt och svartpeppar
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE

Gulaschsoppa

Skafferichili med kanel och jalapeno

Pärlgryn med gyllenstekt svamp och parmesan





1 h

Vegansk pannbiff med lök






Smakrik matlådan gjord på köttfärssås





30 min

Falsk bouillabaisse





45 min

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde
Så tar du vara på resterna – goda recept

Veganskt mat – direkt på grillen

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Broccolipaj med ädelost





1 h 30 min

Shakshuka med vegansk äggröra

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Ta med matlåda – spara 14 520 kronor

Kålsoppa med persiljefrikadeller





1 h 30 min

Tarte flambée med fänkål och ricotta
Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok

Pasta med kassler och svamp

Vit chokladgratinerad ananas





30 min

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

Bästa lökpajen om du vill laga gott och billigt





50 min
Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester

Purjokräm med laxstrimlor och krutonger





45 min