PRESENTERAS AV

Grilla lax – knepen som gör den helt perfekt

Grilla lax – så lyckas du bäst

Foto: Thinkstock
Grilla lax, enkelt och gott.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Grilla lax – gott och enkelt. Har du inte vågat dig på att grilla fisk än ska du prova att grilla en bit lax med skinnet kvar. Med några enkla knep blir den helt perfekt.

Grillad lax

Antal: 4 portioner Tid: 20 minuter

Ingredienser:

  • 600 g laxfilé med skinn

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Ta bort grillgallret och olja in det med lite olivolja där laxen ska ligga.

  2. Tänd grillen i god tid så den hinner bli ordentligt varm, den bästa glöden brukar vara den som är kvar när allt är färdiggrillat så ha lite tålamod.

  3. Lägg på gallret och salta och peppra laxen. Klappa lite på den så kryddorna fastnar.

  4. Lägg på laxen med skinnsidan uppåt. Grilla cirka en minut, gärna under lock, på högsta effekt.

  5. Vänd försiktigt på laxen så skinnsidan hamnar underst. Lägg den inte rakt över glöden utan vid sidan av så den inte bränns. Grilla på indirekt värme cirka 10–15 minuter under lock så att laxen blir genomstekt. Innertemperaturen ska vara 50-55°C.

Tips: har du en laxbit utan skinn kan du doppa den i grädde innan du grillar, då fastnar den inte lika lätt på gallret. Eller skiva en citron och lägg på gallret och placera laxen ovanpå.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lax recept

Recept

Grillning