Lingonsylt är godast när den är hemgjord.
Foto: Thinkstock
Lingonsylt är godast när den är hemgjord.

Lingonsylt – gott och enkelt att göra själv

3,5 (22 röster)

Lingonsylt – hemgjord lingonsylt smakar så mycket godare än den som finns i affären. Med en bärplockare går det fort att få ihop till några burkar sylt. Gillar du sylt med mycket gelé i ska du röra ner lite socker i taget och röra tills allt socker löst sig. Vill du inte ha så mycket gelé så rör du mindre.

3 tips när du gör lingonsylt

  1. Omogna lingon innehåller mer pektin och gör att sylten blir mer geléig. Är dina bär väldigt mogna eller om du vill ha en fastare sylt kan du byta ut hälften av sockret mot syltsocker.

  2. Rör mycket om du vill har mer gelé i sylten.

  3. Förvara burkarna upp och ner så kommer det inte in luft som kan medföra att sylten förstörs.

Lingonsylt

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 kg lingon, 1 kg motsvarar ca 1,75 l
  • 2 dl vatten
  • 500 g strösocker, 500 g motsvarar ca 5,5 dl

Gör så här

Av: Nina Kindbro

Laddar ...

Blåbärssylt

Har du lyckan att hitta mycket blåbär kanske det räcker både till sylt och paj. Här finns receptet.

Foto: Thinkstock
Hemgjord blåbärssylt.

Björnbärssylt

Björnbär passar fint som sylt. Servera den kall till pannkakor eller varm till vaniljglass. Här finns receptet.

Foto: Thinkstock
Björnbärssylt
Laddar ...

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK