Foto: Fanny Hansson
Morotssallad med pistage och russin

Marockansk morotssallad med russin, pistage och örthummus

5 (1 röst)

Marockansk morotssallad – den här salladen med marockanska smaker är en av Therese Elgquist favoritsallader och en rätt hon lagar ofta hemma. Den innehåller både tillagade och råa grönsaker och får en härlig sötma från gula russin. Recept från boken ”The New Green Salad” av Therese Elgquist.

”Med grönsakerna grovt skurna får man en härligt rustik sallad. Söta russin och fräsch mynta sätter smak på denna sallad med inspiration från Marocko. Hemligheten är kryddpastan Harissa som är vanligt förekommande i bland annat Nordafrika. Harissa består oftast av ingredienser som chilipeppar, spiskummin och vitlök och är ganska het, så anpassa gärna mängden efter tycke och smak. Servera en krämig hummus till för ännu mer marockansk känsla — och för bra med protein!” – Therese Elgquist

Marockansk morotssallad med russin, pistage och örthummus

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Sallad

  • 1 dl quinoa, svart (3 dl kokt)
  • 600 g morötter
  • 2 röda paprikor, ekologiska
  • 2 tsk harissa kryddpasta
  • 0.5 tsk kumminfrön
  • 250 g cocktailtomater, i olika färger
  • 1 kruka kruspersilja
  • 1 kruka mynta
  • 0.5 dl gula russin, ekologiska
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk flingsalt
  • Topping

  • 0.5 dl skalade pistagenötter
  • 25 g färsk mynta
  • Tillbehör

  • örthummus, se recept nedan
  • 1 citron
  • Örthummus (bas)

  • 1 förpackning kikärter, ca 240 g avrunna
  • 2 msk ljus tahini
  • 1 msk olivolja, kallpressad
  • 1 citron, zest + 1 msk citronsaft (ekologisk)
  • 2 dl blandade färska örter, t ex basilika, persilja, koriander
  • himalayasalt
  • svartpeppar, nymalen
  • Örthummus (topping)

  • 1 msk olivolja, kallpressad
  • 0.5 dl kikärter, rostade
  • 1 msk sesamfrön, oskalade
  • blandade färska örter

Gör så här

avClara Öhrn

ARTIKELN HANDLAR OM