Bästa vinerna på Systembolaget

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
Franco Dusant, sommelier.
Foto: Elvira Pihl
Franco Dusant, sommelier.

Lyxa till semestermiddagen med ett härligt vin.
Rött, vitt eller varför inte testa ett orange?
Sommelieren Franco Dusant tipsar om några av sina favoritviner på Systembolaget.

Det kan vara svårt att veta vad man ska välja på Systembolaget. Ofta väljer man rutinmässigt samma flaska varje gång man köper vin. Men, det är alltid trevligt att hitta nya favoriter eller bra flaskor att ta med sig som present när man går bort på middag.

Franco Dusant, sommelier på restaurang Woodstockholm, tipsar om att beställa en blandlåda på Systembolaget där olika importörer komponerar ihop en låda med olika viner.

– Det är perfekt att köpa om du bara vill njuta av att dricka goda viner och inte behöva tänka på vad du ska köpa, tipsar Franco.

Nytt och spännande

Men för den som ändå tycker om att botanisera på Systembolaget och vill köpa något annorlunda tipsar Franco om orangea viner. Orange vin är gjort på gröna druvor men med en annorlunda tillverkning än vid vitt vin. Druvorna jäser med skalet vilket ger det en mörkare färg och en strävare karaktär. Tekniken kallas skalmacerering.

– Orange vin är perfekt att bara dricka som det är, eller servera till grillat.

I samband med att naturviner blivit allt vanligare har också intresset för orange vin blivit större. Nu går det att få tag på högkvalitativa orange viner på Systembolaget, som tar in småpartier från ett fåtal producenter. Vinet ligger ofta lite högre i pris men är perfekt för den som vill få chansen att pröva något nytt och spännande.

  • Rizling-Veltlín nr 95708

Ett Slovakiskt semi-orange vin av producenten Zsolt Süto. Han var en av de första som började experimentera med skal-maceration och låga svavelhalter, det vill säga orange vin.

– Zsolt Süto är något av Slovakiens naturvinfader, berättar Franco.

  • Prulke Zidarch nr 96042

Ett italienskt orange vin gjort av druvorna Vitovska, Malvasia och Sauvignon blanc.

Uteslut inte det röda i värmen

Det är inte bara vitt vin eller rosé som gäller på sommaren. Många röda viner kan du med fördel ta ner en aning i temperatur och njuta av i solen. Eller såklart servera till något gott grillat.

  • A Rina nr 99073

Ett relativt lätt rött vin från Etna med mineraltoner som passar bra till lamm och enklare kötträtter. Passar bra till lamm och enklare kötträtter.

Sicilien och Etna är ett område att hålla utkik efter eftersom de börjat producera fler och fler högkvalitativa viner där, just det här vinet snackas det mycket om bland vinälskare.

– Det här är producentens enklaste och bästa vin, tycker Franco.

  • Torraccia del Piantavigna nr 2339

Ett rött vin från Ghemme i nordvästra Italien gjord på 90% nebbiolo och 10% vespalina. Ett kraftigt vin som passar perfekt till grillat rött kött.

– Det här vinet tycker jag är prisvärt med tanke på ålder och kvalitet, säger Franco.

Ingen sommar utan vitt

Det är ju trots allt väldigt trevligt att sippa på ett glas friskt vitt vin till sommarens sallader, fiskrätter eller bara som sällskapsvin.

  • Langenlois nr 2699

En Grüner Veltliner från Kamptal i Österrike. Kommer från ett mycket gammalt vineri som varit familjeägt i flera generationer. På senare år har de övergått mer och mer till biodynamisk odling.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK