Höstens bästa äppelkakor

Publicerad:
Uppdaterad:

Ta hand om årets äppelskörd - och njut!

Låt inte fallfrukten ligga och ruttna. Baka en god äppelkaka i stället! Vi bjuder på sju recept.

Recept: Ingrid Wikholm

Foto: Thomas Hallbert

Lätt äppelkaka utan smör

Foto: THOMAS HALLBERT

6–8 portioner

Tid: 50 min + avsvalning

1 ägg

3 äpplen

1 msk socker + 1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skär äpplena i bitar, lägg i en rund form, cirka 23 cm diameter. Strö över 1 msk socker.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl blandat med bakpulver. Bred ut smeten över äppelbitarna.

4. Häll det kokande vattnet över kakan och ställ in i ugnen. Grädda cirka 30 minuter. När ­kakan är klar har ytan blivit ­nästan marängaktig.

Foto: THOMAS HALLBERT

5. Låt svalna, pudra eventuellt med florsocker.

Äppelpaj med rutmönster

8 portioner

Tid: 2 timmar 10 minuter

Pajskal:

75 g smör

2,5 dl mjöl

3 msk socker

3 msk kallt vatten

Fyllning:

3 äpplen

2 + 1 msk farinsocker

1 tsk kanel

2 msk citronsaft

1 msk smält smör

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Blanda ingredienserna till paj­degen och låt stå kallt en halvtimme.

3. Klä en rund pajform, cirka 23 cm diameter, med paj­degen. Skär bort överflödiga bitar och spara. Nagga med gaffel. Stöd gärna kanterna i pajformen med folie.

4. Grädda 10 minuter i ­mitten av ugnen. Låt svalna.

5. Skala äpplena och skiva dem.

6. Blanda klyftorna med 2 matskedar socker och citron­saften. Häll ut i pajskalet.

7. Kavla ut resten av pajdegen och skär i 1 cm breda remsor. Lägg i rutmönster över frukten.

8. Grädda 35 minuter.

9. Pensla med det smälta smöret, strö över resten av sockret och låt kakan gräddas ytterligare 5 minuter.

10. Låt svalna något och strö över kanel.

Kaka med rivna äpplen och yoghurt

Foto: THOMAS HALLBERT

8–10 portioner

Tid: 55 min

75 g smält smör

0,5 dl socker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4–5 grovrivna äpplen

1 dl strösocker

1 ägg

2 dl naturell yoghurt

1 tsk kanel

3 msk mandelhack

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Rör ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver. Tryck ut degen i en rund bakform, cirka 23 cm i diameter.

3. Blanda resten av ingredienserna och bred ut över degen.

4. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.

5. Servera eventuellt med en klick grädde.

Äpple med maräng

Foto: THOMAS HALLBERT

4 portioner

Tid: 40 min

5 stora äpplen

2,5 dl vatten

0,5 dl socker

Saft från en halv citron

3 äggvitor

1 dl florsocker

Gör så här:

1. Skala och skär äpplena i bitar.

2. Häll vatten, socker och pressad citron i en kastrull. Låt äppel­bitarna koka cirka 15 minuter.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt försiktigt florsockret.

4. Lägg de kokta äppelbitarna i 4 portionsformar eller i en stor form, täck med marängsmet.

5. Ställ in ugnen på grill och placera formarna mitt i ugnen cirka 10 minuter. Passa noga så att marängen inte blir för mörk.

Äppelkaka med calvados

Foto: THOMAS HALLBERT

6 portioner

Tid: 90 min + avsvalning

2 äpplen

125 g rumstempererat smör

3,5 dl mjöl

1,5 dl socker

2 tsk bakpulver

40 g flagad mandel

3 ägg

5 cl calvados eller rom

Ströbröd till formen

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smörj och bröa en avlång brödform som rymmer 1 liter.

3. Skala äpplena och skär dem i små bitar.

4. Blanda smör och socker. Rör ner äggen, ett efter ett, och blanda noga.

5. Tillsätt mjölet, äppelbitarna och bakpulvret. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.

6. Grädda i mitten av ugnen 50–55 minuter.

7. Ta ut kakan och häll över calvadosen. Låt kakan vila en kvart i formen. Ta bort formen och låt kakan bli kall innan du skär den i bitar.

Äppelkaka i portionsform

Foto: THOMAS HALLBERT

6 portioner

Tid: 45 min

3 ägg

1,5 dl socker

3,5 dl mjöl

2 dl vispgrädde

2 tsk bakpulver

6 äpplen

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Blanda ägg och socker, tillsätt sedan grädde, mjöl och bakpulver.

3. Skala och ta bort kärnhusen på alla äpplen, skär dem i ringar, cirka 4 mm tjocka.

4. Smörj portionsformar. Häll ner smeten och placera sedan äppel­ringarna, en efter en, ovanpå varandra. Du kan också grädda i en rund kakform, 23–25 cm i diameter.

5. Grädda kakorna i mitten av ugnen cirka 20–25 minuter, den kortare tiden för portionsformar och den längre för en stor form.

Hon saknar favoritäpplet i Frankrike

Namn: Ingrid Wikholm.

Ålder: 59.

Yrke: Journalist och författare. Skriver om det mesta; mat, resor, djur … Har bland annat skrivit två böcker om Provence och är aktuell med boken ”Mat året runt”.

Bor: I liten bergsby i Provence. (Jo, det är mysigt, men det finns en nackdel – mina favoritäpplen är omöjliga att uppbringa.)

Familj: Singel med två vuxna barn. På plats en pigg hund och en urgammal katt.

Favoritäpple: Cox Orange. Helst från Kivik.

Äppelkaka med kanel

Foto: THOMAS HALLBERT

6–8 portioner

Tid: 65 min

2 ägg

1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

2–3 äpplen

Kanel

Socker

50 g smör

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Vispa ägg och socker. Rör ner vetemjölet.

3. Skala och klyfta 2–3 äpplen.

4. Häll smeten i smord och bröad form, cirka 23 cm i diameter, lägg på äppelklyftorna och strö på socker och kanel. Hyvla 50 g smör och lägg överst.

5. Grädda cirka 45 minuter, tills kakan har fått fin färg och släpper från formens kanter.

6. Vill du göra en större kaka är det bara att dubbla alla ingredienser.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN