Mandelmusslor

Så gör du goda mandelmusslor

Foto: Ulrika Pousette
Härliga mandelmusslor - recept hämtat ur boken ”Sju sorters julkakor”.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Det är lite pyssligt att baka mandelmusslor. Det är viktigt att du smörjer formarna väl, annars kan det vara svårt att få kakorna att lossna. Kläm till formarna mellan tummen och pekfingret så brukar de släppa. Knacka annars formarna lite lätt i bordet. Mal helst mandeln i mandelkvarn. Fyll musslorna med kall lättvispad grädde och en god sylt precis före servering.

Mandelmusslor

Antal: Cirka 40 kakor

  • 11⁄2 dl sötmandel

  • 4 bittermandlar

  • 200g rumstempererat smör

  • 11⁄2 dl strösocker

  • 4–5 dl vetemjöl

  • 1 ägg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175–200 grader.

  2. Du får annorlunda och mycket goda mandelmusslor om du tillsätter 1⁄2 dl kakao i smeten. Servera gärna med 2 dl vispgrädde smaksatt med 2–3 msk portvin. Skeda upp i chokladmusslorna och stick ner en bit fikon i grädden.

  3. Skålla och skala mandeln. Torka mandeln väl och mal den i en mandelkvarn.

  4. Rör smör och socker ljust och pösigt. Blanda ner mjöl och den malda mandeln. Tillsätt ägget. Arbeta ihop degen. Låt den vila kallt i ca 30 minuter.

  5. Smörj formarna med smör. Dela degen i 40 bitar och tumma ut dem i formarna med mjölade fingrar.

  6. Grädda kakorna i ca 7 minuter. Låt svalna något. Stjälp sedan upp för att svalna på galler.

  • TIPS! Du får annorlunda och mycket goda mandelmusslor om du tillsätter 1⁄2 dl kakao i smeten. Servera gärna med 2 dl vispgrädde smaksatt med 2–3 msk portvin. Skeda upp i chokladmusslorna och stick ner en bit fikon i grädden.

Recept från boken ”Sju sorters julkakor” (Norstedts) av Cecilia Vikbladh och Ulrika Pousette (foto).

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul