Palak paneer – Indian gardens läckra recept

5 (6 röster)

Palak paneer – så lagar du den goda indiska vegetariska rätten

Foto: Björn Lindahl
Palak paneer

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Palak paneer – en populär vegetarisk rätt med spenat och ost. Vill du inte göra egen ost blir den god med halloumi också. Här bjuder Karim Rezaul från Indian garden på sitt bästa recept.

Palak paneer

Antal: 2 portioner Förberedelsetid: cirka 60 minuter + 1,5 timme för osten att vila Tillagningstid: cirka 15 minuter

Paneer

  • 2 l gammaldags mjölk

  • 1 pressad citron eller 2 msk citronjuice

  • 0,5 tsk salt

Palak (spenat)

  • 750 g färsk bladspenat

  • 1,5 msk matolja

  • 2 skivade vitlöksklyftor

  • 50 g finhackad ingefära

  • 1 tsk brun kummin

  • 0,5 tsk senapsfrön

  • 0,5 msk korianderpulver

  • 1 tsk kumminpulver

  • 0,5 tsk gurkmeja

  • 0,5 tsk röd chili pulver

  • 0,5 tsk salt

  • 300 g krossade tomater

  • 1 stor gul lök, finhackad

  • 0,5 dl matlagningsgrädde

  • 1 dl vatten

Paneer - Gör så här

  1. Koka mjölken i en kastrull, röra om tills det kokar upp.

  2. Häll citronjuice och salt i mjölken och låt sjuda på låg värme.

  3. Ta bort vattnet från den tjocka mjölkmassan och häll över den i en ren kökshandduk Knyt den ordentligt så att all vatten från massan rinner ut. Lägg på en vikt på cirka 4–5 kilo på den och låt stå cirka 1,5 timme.

  4. Knyt upp duken och skär osten som du önskar.

  5. Stek osten med smör tills den får lite brun färg.

Palak - Gör så här

  1. Värm upp matoljan i en stekpanna. Rör om i oljan tills den får en brun färg.

  2. Strimla spenaten i småbitar, skiva vitlöken, finhacka ingefäran.

  3. Stek vitlök, gul lök, ingefära, brun kummin, senapsfrön i stekpannan. 

  4. Blanda ner spenaten, tomatkrosset och resten av kryddorna i stekpannan och häll i 1 dl vatten. Rör om en stund.

  5. Blanda ost och grädde i en kastrull och koka cirka 3 minuter på låg värme. 

  6. Lägg upp allt i en skål och dekorera med färsk koriander och finhackad ingefära.

  7. Servera med ris och naanbröd.

  8. Smaklig måltid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Indisk mat