Hur håller jag maten varm?

Hej,

jag undrar hur man på bästa sätt varmhåller mat som lagats någon timme innan. Älskar att laga asiatisk mat och servera som kinakrogens "4 små rätter" men det är bökigt att stå och värma på allting på spisen när gästerna kommit. På vilken ugnstemperatur håller man tex såser (jordnötssås, sötsur sås), wok och kycklingspett varma, och hur håller man friterade scampi varma och krispiga inför servering?

/Elisabeth

Hej Elisabeth!

Kul med ”Fyra små rätter”! Fast det kräver ju en hel del av matlagaren.

Wokat och friterat ska helst vara nylagat för att bli riktigt bra – men i den näst bästa av världar kan du göra så här:

? Glöm att försöka varmhålla friterat. Då blir det saggigt – inte frasigt. Föreslår att du friterar precis när gästerna bänkar sig och gör det andra i förväg.

? Såser håller du varma i vattenbad. Täck med plastfilm eller folie så att de inte torkar.

? Bryn kött som kycklingspett (även stekar, biffar och kotletter) på hög värme och låt dem bli klara på låg värme i ugnen. Idealet är en ugn som du kan ställa in på sluttemperaturen (70 grader för kyckling) då blir ju köttet

inte överstekt. Vanliga hushållsugnar brukar inte vara så exakta (inte min i alla fall) så där kör man på 100–125 grader. Köttet blir naturligtvis torrt och tråkigt om det står inne i timmar men du får experimentera lite för att se vilka temperaturer och tider som funkar.

? Wokad mat eller grytor och röror gör du precis klara och så mikrar du dem någon minut när det är dags att äta.

? Ris går också att värma i mikron med hyfsat resultat.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

Publisert: