Rispuffstårta med choklad och punsch

Så gör du godaste rispuffstårtan

Foto: Frida Wismar
Rispuffstårta med flingsalt som bryter fint mot det söta i punchen och den vita chokladen.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

– Redan som barn lekte jag med olika smaker. När mina kompisar valde vanilj- och jordgubbsglass så tog jag ägglikör och romrussin, berättar Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult.
– Ett av mina starkaste smakminnen från öa är när vi syskon fick en rejäl skopa vaniljglass med lite punsch på. Så enkelt, men så otroligt gott. Även i den här tårtan tar jag med flingsalt, så att det blir en fin brytning mot det söta i punschen och den vita chokladen.

Rispuffstårta med choklad och punsch

  • Antal: 12 bitar

  • Tid: cirka 1 timme + 2 timmar i frys

Ingredienser:

Botten:

  • 60 g mörk choklad

  • 2 tsk (10 g) rapsolja

  • 4 dl (30 g) rispuffar (Vårgårdaris)

  • 1 dl (35 g) kokosflakes

  • 1 nypa flingsalt

Chokladbavaroise

  • 3 gelatinblad

  • 1 3⁄4 dl (175 g) vispgrädde

  • 1 3⁄4dl (175g) mjölk 3%

  • 1⁄2 dl (45 g) strösocker

  • 4 äggulor (80 g)

  • 1 tsk vaniljpasta

  • 130 g mörk choklad

  • 1 nypa salt

Vit chokladmousse

  • 2 gelatinblad

  • 3 dl (300 g) vispgrädde

  • 200 g vit choklad 1 st (20 g)

  • äggula 3–4 msk

  • Carlshamns flaggpunsch

Gör så här - botten:

  1. Klä en springform eller tårtring, ca 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper i botten och gärna tårtplast längs sidorna.

  2. Smält chokladen försiktigt i mikron och rör i rapsoljan. Blanda sedan i ris- puffar, kokosflakes och lite flingsalt. Häll smeten i formen i och tryck till så att du får en jämn tårtbotten. Ställ formen i frysen.

Gör så här - chokladbavaroise:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden löst, så att den bildar toppar, och ställ åt sidan.

  2. Koka upp mjölken tillsammans med hälften av sockret i en kastrull. Ställ åt sidan.

  3. Vispa ihop äggulorna med resten av sockret och vaniljpastan i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa ihop. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp till 83 grader, rör hela tiden.

  4. Sila ner blandningen i en bunke. Krama ur och tillsätt gelatinet och rör om tills det smält helt. Hacka och smält chokladen i en plastbunke i mikron. Blanda försiktigt ner chokladen i äggsmeten, tillsätt en nypa salt. Kyl i isbad till ca 35 grader och vänd till sist ner den vispade grädden.

Gör så här - vit chokladmousse:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

  2. Koka upp 1 deciliter grädde och smält gelatinet i grädden innan du häller den över den hackade vita chokladen.

  3. Vispa resterande grädde och vispa i äggulan. Blanda grädden med chokladen och punchen.

Gör så här - montering:

  1. Häll bavaroisen över bottnen och låt stå i frysen ca 1 timme.

  2. Låt stelna ordentligt i frysen innan du häller på den vita chokladmoussen, så att det blir en skarp och fin kant mellan lagren. Slå formen lätt mot bänken så att du slipper luft- bubblor och för en jämnare yta. Frys igen i 1–2 timmar. Ta inte ut tårtan ur formen innan den stelnat helt.

Gör så här - garnering:

  • Jag garnerar utan bär och frukt då jag inte vill ”störa” punschens härliga smak. Dekorera med ätbara blommor och det du gillar. Kanske vill du just störa punschen med olika bär? Ja, men gör det då! Ös på!

Recept ur boken Salt som socker (Bonnier fakta) av Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult. Frida Wismar (foto).