Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen
Så lagar du enkelt grönare mat
Kommersiell text, innehåller annonslänkar


Många vill äta mer vegetariskt och letar alternativ till kött och fisk.
Men hur lagar man vegomat som hela familjen gillar?
Här är inspirationen du behöver för ett grönare vardagsliv.
Veganska godsaker
Frida Svanberg har på kort tid etablerat sig som "the green queen" när det kommer till bakning. När hon blev vegan insåg hon snabbt att utbudet av veganska bakverk var riktigt uselt, så hon bestämde sig för att göra något åt det. Här handlar det om bakverk där ingredienser som dadlar och avokado är lika förbjudna som ägg och mjölk, Frida vill att alla ska kunna baka tårtor, bullar och kakor som smakar identiskt med det vi i allmänhet kallar vanlig fika.
Vego på 15 minuter
Enkelt att laga, en fröjd att äta! Här hittar du snabba, goda och gröna rätter lagade från grunden. Härliga grönsaker och råvaror i säsong väcker matglädjen och med inspirerande, smarta recept som alla gillar går det snabbt att få middagen på bordet. Här finns även tips på vad som är bra att ha hemma i kyl, skafferi och frys och hur man kan minska matsvinnet. Aubergine och squash, färggranna tomater och rödbetor, spetskål, blomkål, bönor, kikärtor, linser och goda gryn. Underbart god vegetarisk mat för alla. Tydliga och enkla recept på smakrik och härlig mat som kommer att ge dig många goda middagar med familj och vänner.
Mera vego på 30 minuter
Nu kommer uppföljaren till succéboken "Vego på 30 minuter" för dig som vill äta ännu mera grönt och få fler recept på snabba rätter som funkar året om. Boken bjuder på 100 nya lakto-ovo-vegetariska och veganska recept med det där lilla extra i smaken som gör att du vill laga dem om och om igen. I kapitlen Cut corners, Comfort food, Sallad-ish och Frunch ryms grytor, pizza, pasta, sallader, bowls, röror och mycket mer. Här finns också extra enkla recept för dig som kan tänka dig att ta en genväg för att få maten på bordet ännu snabbare. Det är lättlagat och smakrikt med inspiration från hela världen.
Gröna Burgare
Gå loss på baljväxter, grönsaker, rotfrukter, svamp, ost eller vad du nu är sugen på. Martin Nordins djupdykning i burgare har lett fram till 31 favoriter som han samlat i den här boken. Här hittar du till exempel snurrad aubergineburgare med hemgjord ketchup, zucchiniburgare med grillad salladslök, ramslök och srirachasås och svart bönburgare med baba ganousch och rostade pinjenötter. Dessutom innehåller boken recept på hamburgerbröd, tillbehör, såser, pickles, dipp och annat som boostar din burgare.
Happy Food Green
I en tid då vi är mer medvetna om vår hälsa, klimatet och effekterna av dålig djurhållning än någonsin finns det många anledningar att vilja leva ett grönare liv. Men hur ska vi hitta rätt i det ständigt växande utbudet av vegoalternativ och hur ser den bästa balansen mellan hälsa, smak och klimat egentligen ut? I den här boken delar stjärnkocken Niklas Ekstedt och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart med sig av recept och information för att guida oss till ett grönare liv. Happy Food Green är inte bara för initierade veganer eller vegetarianer. Med femtio recept som får munnen att vattnas är det den ultimata boken för alla som vill närma sig en mer växtbaserad kost och livsstil.
Vego: Snabbt och enkelt
Sveriges mest uppskattade vegoprofil, Mattias Kristiansson, har samlat sina bästa vardagsrecept och bjuder på massor av tips och inspiration. Här finns förslag på veckomenyer med alla veckans måltider som gör det enkelt att bli mer vego, med smarta rätter som ofta räcker till bra lunchlådor eller kan utgöra grund för middagar senare i veckan. Här finns även flera goda, nyttiga frukostalternativ, festliga flerrätters till helgerna – och förstås några riktigt goda efterrätter!
Grilla grönt
Nu är det dags att låta grönsakerna spela huvudrollen även på grillen. Grillade grönsaker är nämligen inte längre enbart ett tillbehör – och långt mycket mer än brända lök- och paprikaspett och foliebakad banan. En grillad grönsak kan vara en matig och läcker huvudingrediens eller ett tillbehör, den kan utgöra basen i en underbar röra eller soppa med en doft av grillat, eller skillnaden mellan god och otroligt god Baba ganouj – möjligheterna är närmast oändliga. I den här boken får du mer än 80 recept på allt från snabbt halstrade primörer till indirekt grillade rotfrukter, bakade pajer och matiga gratänger, efterrätter, röror och tilltugg. Allt tillagat på grillen. Här finns något för alla – nybörjaren och grillveteranen – samlat i den enda grillboken du behöver i sommar.
Zeinas Green Kitchen
Zeina Mourtada är tillbaka med en ny kokbok, denna gång med skön och grön mat från olika delar av världen. Spännande, vackra, mustiga rätter som väcker nyfikenhet och matlagningslust. Här finns nigerianska bönbollar, irakisk spenatgryta, chilensk potatissoppa och georgisk böngryta. Eller kanske gambiansk jordnötsgryta, rysk vinägrettsallad eller koreansk nudelsoppa? Här hittar du utan problem massor av nya favoriter bland bokens omkring 70 recept.
Extra-tips: Klassiska rätter på veganskt vis
Efter succén ”Vegansk husmanskost” är matbloggaren Gustav Johansson tillbaka med en ny kokbok för alla som vill hitta veganska alternativ. Denna gång bjuds det på veganska versioner av våra favoriträtter från hela världen. Här har Gustav samlat sina bästa recept på allt från köttbullar, pasta pesto, fooled pork och fish ’n’ chips till tikka masala, thailändsk curry och bouillabaise. Du får också massor av smarta tips på hur du kommer igång med att laga vegomat, vad du kan använda för alternativa råvaror och framförallt hur du gör maten jävligt god.