Christin Kashou om vinsten: ”Extremt känslosamt”

Mästerkockens 5 tips – så blir du bra på asiatisk mat 

Hon la juristkarriären på hyllan för att satsa på matlagning. Nu står Christin Kashou med Mästerkocks-statyetten i handen – redo att publicera sin första kokbok. 

– Det är en helt obeskrivlig känsla, säger hon.

Hon ställdes mot en av sina absolut närmsta vänner i finalen av Sveriges Mästerkock 2021. När det stod klart att Christin Kashou, 24, och Ayla Canpuna, 20, skulle göra upp om den åtråvärda titeln bubblade känslorna.

– Det var en extremt konstig situation, man ville inte ta ifrån den andra vinsten. Vi kom varandra väldigt nära under hela inspelningen som var ännu mer intensiv och isolerad än vanligt på grund av corona, säger Christin Kashou. 

Kålrabbiblommorna tokhyllades 

Men det blev alltså hon – juristen från Solna – som fick juryn på fall med sina kålrabbiblommor, halstrade tonfisk och hummer med jordärtskockspuré.

– Jag fick upp ett otroligt bra tempo under finalen. När det väl gäller fokuserar jag sällan på konkurrensen utan bara på att göra mig själv nöjd. Det tror jag har varit min största styrka under hela tävlingen, säger hon. 

Speciellt kålrabbiblommorna hyllades, hur kom du på den rätten?  

– Jag ville göra något vegetariskt som passade alla. Rätten har numera blivit min signatur – jag serverar den alltid när det är middagsbjudning. Den är enkel och går snabbt att göra i mängder, säger hon. 

Vill du själv testa att göra Christins Kålrabbiblommor? Receptet finns här. 

 Christin Kashou vann Mästerkocks-statyetten och ett kokbokskontrakt.
Christin Kashou vann Mästerkocks-statyetten och ett kokbokskontrakt.

“Trodde inte jag hade en chans” 

Även under auditionen i höstas lagade hon mat med ostasiatisk touch. Då blev det en ramen med egna nudlar, tonkutsu och olika toppings som långbakad fläsksida och blancherade grönsaker. 

– Jag trodde absolut inte att jag hade en chans att vinna när jag stod där på audition. Jag tänkte att i bästa av alla världar kommer jag till Gävle och topp-40. Men där tog mina mål slut. 
.

Tar inspiration från mamma och youtube

Christin Kashou lärde sig att laga mat av sin mamma. Hon har en stor familj där mycket kretsar kring middagen, och fick därför tidigt upp ögonen för olika smaker, recept och matlagningstekniker. 

– Mamma lagar framför allt arabisk mat, skulle vi äta något annat var det istället jag som fick kavla upp ärmarna. 

Resten har hon lärt sig från tv, Youtube och sociala medier. 

– Och från att äta på restaurang, det är en av mina största inspirationskällor.

”Mina asiatiska favoritrecept” 

Precis som tidigare vinnare får Christin nu släppa en egen kokbok. Redan innan finalen hade hon bestämt vad den skulle handla om – Asiatisk mat, såklart! 

– Det kändes självklart. Jag älskar soja, sesamolja, chili och hetta. Det ostasiatiska köket är så extremt smakrikt. Min cup of tea helt enkelt, säger hon. 

I vinnarboken som släpps den 8 april finns flera härliga och klassiska recept som koreansk fried chicken, biff sashimi och krispigt ankbröst. Men också några nytänkande fusions som vietnamesisk tacos och Miso udon carbonara. 

– Jag var lite kluven hur jag som icke-asiat skulle kunna göra en kokbok på temat. Men sedan tänkte jag att det är ett bra sätt att göra det enkelt för andra som inte heller har ursprung från Asien. Om jag kan ta till mig råvarorna, förenkla och göra det till vardagsmat – så kan andra det också. 

 • Nu har finalen sänts och bollen är i rullning – vad händer härnäst? 

– Jag har slutat som jurist så min plan är att fortsätta med mat i olika former. Framförallt i sociala medier. Sedan hoppas jag få skriva en till kokbok. Och kanske öppna en egen restaurang. 

 • Några intressanta erbjudanden? 

– Inget jag kan berätta om nu, men jag kommer synas till. Det kan ni vara säkra på. 

Christins fem bästa tips – så blir du också bra på asiatisk mat

 1. Våga besöka en asiatisk livsmedelsbutik. Ingen kommer bli besviken, man kan hitta så mycket roligt både i grönsaksväg och andra smaksättare.
 2. Utforska olika sorters soja. Det finns otroligt många olika sorter, vissa med mer svampsmak, andra med högre sälta. Testa dig fram.
 3. Använd misopasta och sesamolja. Det är bra att ha som stapelvaror i skafferiet om man vill få till den umamirika smaken till vardags. 
 4. Ha alltid färdigkokt ris hemma. När du väl kokar ris så gör lite extra och förvara i kylen, så är det enkelt att ha till allt, eller göra fried rice.
 5. Hetta är din bästa vän i köket. Chili och sichuanpeppar använder jag i det mesta. 
Kyckling på koreanskt vis.
Kyckling på koreanskt vis.

Korean fried chicken 

Ett koreanskt recept på friterad kyckling med chilisås på honung och gochujang. När man biter igenom den krispiga ytan och når det saftiga köttet uppstår ett fyrverkeri i munnen som gör det svårt att säga nej till mer. 

Kålrabbiblommorna har blivit Christin Kashous signaturrätt efter finalen i Sveriges Mästerkock.
Kålrabbiblommorna har blivit Christin Kashous signaturrätt efter finalen i Sveriges Mästerkock.

Ingefärspicklade kålrabbiblommor 

Här är receptet på Christins fantastiska ingefärspicklade Kålrabbiblommor. Perfekta för middagsbjudning – rätten är enkel och går snabbt att göra i mängder. 

Citrussmakande glass med knäckiga flarn.
Citrussmakande glass med knäckiga flarn.

Yuzuglass med mandelflarn

I finalen av Sveriges Mästerkock bjöd Christin på den här härliga yuzuglassen. Yuzu är som en blandning mellan grapefrukt och mandarin och har en spännande smak av beskt, sött och syrligt. 

Christin Kashou 

 • Ålder: 24 
 • Yrke: Jurist och kokboksförfattare 
 • Bor: I Solna 
 • Favoriträtt just nu: Ramen. Jag älskar buljong och nudlar, det är min sorts comfort food. 
 • Drömmer om: Att öppna restaurang i framtiden. 
 • Aktuell: Som vinnare av Sveriges Mästerkock 2021 och med kokboken “Mina asiatiska favoritrecept” (Bonnier Fakta). 

Tidigare vinnare i Sveriges mästerkock:

Louise Johansson (2011), Sigrid Bárány (2012), Jennie Walldén (2013), Amir Kheirmand (2014), Sandra Mastio (2015), Catarina König (2016), Klara Lind (2017), Erik Hammar (2018), Gabriel Jonsson (2019) Sofia Henriksson (2020) . 

Publisert: