
Taylor, Tareq
Tareq Taylors kyckling
289,00 kr
Läs mer
Pizza, sushi, tacos. En gång var de exotiska inslag på menyn. I dag lika husmans som pannkakor och fläsk med löksås.
Nu håller hawaiianska rätten poké bowl på att göra samma resa. Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo ger den en knuff i blågul riktning med sin Årets rätt 2021: Swedish bowl med kyckling och rostade grönsaker.
– Jag ville göra en rätt som inte krävde så många moment, något som alla kan laga hemma till middag eller som en härligare lunchrätt. Det är ju många som jobbar hemifrån nu och behöver fixa lunchen själva. Råvarorna finns också hela året och i hela landet, säger Ludwig Tjörnemo.
Allt fler snabbmatsställen serverar olika sorter bowls och även om rätten ännu inte tagit sig in på svenskarnas tio i topp-lista som pasta, tacos och pizza blev den framröstad som tvåa (efter vegetariskt) i kategorin ”Årets trendrätt” i trendspanarföretaget Food & Friends ”Matrapport” 2020.
– Jag slår ett slag för svenska råvaror i min version. Basen är gula ärtor, alltså samma som du använder till ärtsoppa, och matvete. Sedan kan du kombinera med valfritt protein. Jag har valt kyckling men det går att variera ingredienserna efter säsong och efter vad du gillar.
Sedan några år får vinnaren av tävlingen Årets kock i uppdrag att ta fram Årets rätt. Det brukar även för övrigt vara ett år proppfyllt av olika uppdrag och gästspel men på grund av coronapandemin har Ludwig Tjörnemo hittills haft relativt glest i kalendern. Evenemang har ställts på vänt och många av de sponsorer som brukar dra i Årets kock-vinnaren ligger lågt.
– Förhoppningsvis kan vi snart träffas som vanligt igen och då blir det full fart, säger han.
Årets Rätt kommer att serveras i Årets Kock Foodtruck på torsdag på Odenplan, den kommer även serveras på Restaurang Portal, Långbro Värdshus och atpark i Göteborg.
Tanken är att man ska få en god och hälsosam rätt som är enkel att göra och att man kan variera den i all oändlighet efter säsong.
Antal: 4 personer
Bas:
Protein:
Grönt:
Topping:
*) Den vanliga rekommendationen är att värma kyckling till 70 grader för att ta död på salmonella och campylobacter. Men bakterierna dör efter några minuter redan vid 60 grader och du får ett saftigare kött.
Poké är en traditionell hawaiiansk rätt på marinerad rå fisk, oftast tonfisk eller bläckfisk, smaksatt med bland annat havssalt och alger samt ofta japanska smaksättare som soja och sesamolja. Ordet poké betyder att skiva eller att skära kors och tvärs i bitar. Rätten fick en renässans på ögruppen under 70-talet och sedan tog det fart ordentligt på amerikanska fastlandet under 2010-talet. Då började rätten likna det som oftast serveras i dag, alltså en bas på ris med rå fisk och grönsaker som avokado, svamp, lök, gurka eller ananas och olika såser som sriracha, ponzu- eller teriyakisås.
Taylor, Tareq
Tareq Taylors kyckling
289,00 kr
Läs mer
Kommersiell text, innehåller annonslänkar