Så kokar du perfekta ägg

2,6 (124 röster)

Enkla knepet för att förhindra att det går sönder

Ägg

Inte för hårt, inte för löst - när är ägget perfekt egentligen? Att koka ägg kan vara knepigare än många tror.

Med den här ultimata guiden slipper du rinniga vitor och gröna militärägg en gång för alla.

Det är inte bara koktiden som avgör när ägget blir klart, storleken har också betydelse. För att lyckas få till det precis som du vill bör du följa dessa steg:

  • Ingredienser

  • ägg

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Koktider för ägg.

Hur många minuter tar det att koka ägg?

 

Löskokt ägg

  • Litet ägg: 6 minuter
  • Mellanstort ägg: 7 minuter
  • Stort ägg: 8 minuter

 

Mjukkokt ägg

  • Litet ägg: 8 minuter
  • Mellanstort ägg: 9 minuter
  • Stort ägg: 10 minuter

 

Hårdkokt ägg

  • Litet ägg: 10 minuter
  • Mellanstort ägg: 11 minuter
  • Stort ägg: 12 minuter
Ett kokt ägg håller ungefär en vecka i kylskåpet.

Varför ska äggen förvaras med spetsen nedåt?

Ägg förvaras bäst om de står ”upp och ned” – med spetsen nedåt. Detta gör så att äggets luftblåsa hamnar överst och därmed kan förhindra kontakt mellan den med tiden uppåtflytande äggulan och skalet, enligt branschorganisationen Svenska ägg.

Förvaras äggen på det här sätter i sin förpackning i kylskåp är hållbarheten minst 2 månader. Alltså betydligt längre än den angivna bäst-före-dagen, som beräknas till 28 dagar.

Varför får kokta ägg en mörk rand?

Ibland uppstår en mörk rand kring gulan när man har kokat ägg. Det beror på en kemisk förening i ägget. Du behöver inte kasta ägget om detta händer. Det är ofarligt att äta, även om det kanske inte ser så aptitligt ut.

Hur vet du om ägget är gammalt?

Är du osäker på hur gamla äggen i kylen är? Så här får svaret: 

  • Lägg ägget i en stor skål med vatten.
  • Pinfärska ägg ligger kvar på botten.
  • Ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp.
  • Gamla ägg ställer sig givakt och flyter sedan upp till ytan.

Varför är vissa ägg vita och andra bruna?

Det beror på färgen på hönan. Vita hönor värper i regel vita ägg, bruna hönor bruna ägg. 

Är ägget kokt eller rått?

Du kan få svaret utan att knacka sönder ägget. Ett kokt ägg är nämligen tyngre. Så jämför två ägg i handen, det ägg du är osäker på med ett från en äggförpackning. Det tyngre är kokt.

Hur länge håller ett kokt ägg i kylskåp?

Ett hårdkokt ägg håller ungefär en vecka i kylskåpet.

LÄS VIDARE

Aylas krämiga äggröra med extra smak

ÄMNEN I ARTIKELN

Ägg

Recept

Frukostrecept

Tillbehör mat

MER OM GODARE

Välkommen till Sarahs vinskola

Så enkelt kokar du ägg utan att de spricker

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Smörstekt majskolv med vispat chipotlesmör och riven comté

20 min

Bouillabaisse med rouille

1 h

Enkla knepet för att fritera hemma

Loaded nachos med goda tillbehör

1 h 10 min

Duka upp med Ayla Canpunars lyxiga helgfrukost

2 h

Skånsk mjuk pepparkaka med ost

35 min

Choucroute

2 h 20 min

Ädelostbakelser – krämigt och krispigt

20 min

Boken som hjälper dig att planera julmyset

Sockriga saffransbullar – gott saffransfluff

2 h 30 min

Valnöt- och svampragu

Kryddpepparstekt seitan med friterad brysselkål

1 h

Ragu på högrev

3 h

Nytt Godare-magasin: Mat till julens alla fester

Chili sin carne – Tareqs kryddiga böngryta

1 h 15 min

Här lagar Filip Poon sin absolut bästa kebab

30 min

Surkål – här är grundreceptet

1 h

Markiz magiska topping på lasagne

Aylas goda dipp med avokado

Så gör du pannkakor med chokladgömma