Så kokar du perfekta ägg
Enkla knepet för att förhindra att det går sönder
Inte för hårt, inte för löst – när är ägget perfekt egentligen? Att koka ägg kan vara knepigare än många tror.
Med den här ultimata guiden slipper du rinniga vitor och gröna militärägg en gång för alla.
Det är inte bara koktiden som avgör när ägget blir klart, storleken har också betydelse. För att lyckas få till det precis som du vill bör du följa dessa steg:
Ingredienser
- ägg
Gör så här
Hur många minuter tar det att koka ägg?
Löskokt ägg
- Litet ägg: 6 minuter
- Mellanstort ägg: 7 minuter
- Stort ägg: 8 minuter
Mjukkokt ägg
- Litet ägg: 8 minuter
- Mellanstort ägg: 9 minuter
- Stort ägg: 10 minuter
Hårdkokt ägg
- Litet ägg: 10 minuter
- Mellanstort ägg: 11 minuter
- Stort ägg: 12 minuter
Varför ska äggen förvaras med spetsen nedåt?
Ägg förvaras bäst om de står ”upp och ned” – med spetsen nedåt. Detta gör så att äggets luftblåsa hamnar överst och därmed kan förhindra kontakt mellan den med tiden uppåtflytande äggulan och skalet, enligt branschorganisationen Svenska ägg.
Förvaras äggen på det här sätter i sin förpackning i kylskåp är hållbarheten minst 2 månader. Alltså betydligt längre än den angivna bäst-före-dagen, som beräknas till 28 dagar.
Varför får kokta ägg en mörk rand?
Ibland uppstår en mörk rand kring gulan när man har kokat ägg. Det beror på en kemisk förening i ägget. Du behöver inte kasta ägget om detta händer. Det är ofarligt att äta, även om det kanske inte ser så aptitligt ut.
Hur vet du om ägget är gammalt?
Är du osäker på hur gamla äggen i kylen är? Så här får svaret:
- Lägg ägget i en stor skål med vatten.
- Pinfärska ägg ligger kvar på botten.
- Ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp.
- Gamla ägg ställer sig givakt och flyter sedan upp till ytan.
Varför är vissa ägg vita och andra bruna?
Det beror ofta på färgen på hönan. Vita hönor värper i regel vita ägg, bruna hönor i regel bruna ägg. Men det finns även hönor som värper gröna, rosa, gul- och blåaktiga ägg.
Är ägget kokt eller rått?
Du kan få svaret utan att knacka sönder ägget. Ett kokt ägg är nämligen tyngre. Så jämför två ägg i handen, det ägg du är osäker på med ett från en äggförpackning. Det tyngre är kokt.
Hur länge håller ett kokt ägg i kylskåp?
Ett hårdkokt ägg håller ungefär en vecka i kylskåpet.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Så enkelt kokar du ägg utan att de spricker

Så länge håller mjölk och ost – professorn reder ut
Nytt Godare-magasin: Mat till julens alla fester
Kryddpepparstekt seitan med friterad brysselkål
1 h
Ädelostbakelser – krämigt och krispigt
20 min
Sockriga saffransbullar – gott saffransfluff





2 h 30 min
Chili sin carne – Tareqs kryddiga böngryta





1 h 15 min
Surkål – här är grundreceptet





1 h
Aylas goda dipp med avokado
Smörstekt majskolv med vispat chipotlesmör och riven comté





20 min
Bouillabaisse med rouille





1 h
Skånsk mjuk pepparkaka med ost





35 min
Choucroute





2 h 20 min
Kreolskans gryta





50 min
Viltgryta med svenska smaker





2 h 30 min
Potatismos med brynt smör





30 min
Enkla knepet för att fritera hemma
Boken som hjälper dig att planera julmyset
Duka upp med Ayla Canpunars lyxiga helgfrukost





2 h
Salsiccia penne





50 min
Ragu på högrev





3 h
Valnöt- och svampragu




