Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Niklas Ekstedts brexit-ilska: ”Fullkomlig dikeskörning”

Käppar i hjulen för nya restaurangen

Uppdaterad 2021-11-09 | Publicerad 2021-10-27

Stjärnkrögaren Niklas Ekstedt brinner för trovärdiga och genuina matlagningstekniker.

Just nu kan man se honom i ”Bäst i köket”, han driver stjärnkrogen Ekstedt, har precis öppnat ny krog i London – och smaksätter sitt eget snus.

Stjärnkrögaren Niklas Ekstedt har onekligen många järn i elden.

– Jag tycker ofta att saker kan bli bättre, säger Niklas om sina många projekt.

Niklas Ekstedt är kanske en av Sveriges mest meriterade kockar och är ständigt i ropet. Har han inte själv ett matlagningsprogram igång så är han i stället jurymedlem i ett annat.

Men det är sina restauranger Niklas brinner för, och de brinner ju nästintill bokstavligen då hans matlagningsteknik är mycket eld och lågor.

Grundteknikerna i Niklas Ekstedts matlagning är unik, mycket tillagas över öppen eld och med redskap av gjutjärn. Något som varit en inspiration i hans nya projekt – att ta fram smak till Lundgrens snusprillor.

– Jag vill ge snusaren en överraskning och har därför valt att blanda in olika element, som rök och gjutjärn. Eld och gjutjärn är en väldigt spännande kombination, som ger en unik smak, säger Niklas Ekstedt.

Så lockar stjärnkocken matgäster

Niklas själv snusar inte men han gillar att få vara med och utveckla en produkt där smak och doft är i fokus.

Trots sin stjärnstatus så väljer Niklas att tacka ja till projekt, som att göra snus eller ställa upp som jury i ett matprogram – bisysslorna är framförallt ett sätt att locka folk till det som betyder något för honom.

– Framförallt är de ju ett sätt att synas och vara relevant på. Då kan jag få gäster och kunder till mina produkter som betyder mycket för mig. Jag finner en glädje i att folk uppskattar min mat och min restaurang, det är mer spännande än att vara ett ansikte eller en produkt.

Flaggskeppsrestaurangen Ekstedt i Stockholm är prisad med en Guide Michelinstjärna.

– I slutändan är jag en restaurangkock och restaurangerna är där jag har mitt hjärta, där har jag mitt brinnande intresse. Skriver någon om restaurangerna blir jag väldigt personligt påverkad och kan må dåligt av det.

Brexit satte käppar i hjulet för nya restaurangen

Niklas Ekstedts Michelinprisade flaggskeppsrestaurang Ekstedt i Stockholm är unik just för hans matlagningstekniker – vilka han inspirerats av från sin uppväxt.

Enligt Niklas var han tvungen att gå tillbaka i tiden för att hitta ett unikt koncept bland boomen av nynordiska restauranger för ett antal år sedan.

– Om min karriär skulle kunna fortsätta och ha en restaurang som folk ville komma till så var jag tvungen att ha en unik matlagningssätt och kunna prata om det på ett personligt sätt. Något som skulle vara bottnat i kultur och historia, något genuint, jordnära och trovärdigt.

Hans stjärnprisade matlagningstekniker får nu även se nytt ljus när Niklas öppnat sin nya restaurang Ekstedt at The Yard i London. Ett projekt som startade för runt tre år sedan och som inte riktigt har glidit på en räkmacka över Nordsjön.

Dels satte pandemin käppar i hjulet för öppnandet av den, men så gjorde även brexit.

– Hade jag vetat hur komplicerat det skulle bli med brexit hade jag nog inte öppnat restaurangen. Rent logistiskt, handelsmässigt och kulturellt är brexit en fullkomlig dikeskörning.

Med sin nya restaurang i London siktar Niklas Ekstedt mot Michelinstjärnor.

Är tacksam för Sverige och EU

Det går inte att frakta grejer, det är svårt att hitta rätt kompetent personal och man måste fylla i en massa formulär, det finns ingen som har vunnit på brexit.

I dag är Niklas otroligt tacksam för Sverige och EU:s fungerande system, ett uppvaknande som kom i samband med uppstarten av Ekstedt at The Yard i London:

– Vi ska vara så fruktansvärt tacksamma för ett fungerande handelssystem och jag kan inte understryka det tillräckligt mycket. Hur viktigt det är.

Trots några farthinder på vägen ser Niklas med tillförsikt på restaurangens framtid och fokuset är att sikta mot Michelinstjärnor.

– Vi är inte riktigt där än och vi måste hitta en väg framåt och jobba mot brexit. Vi är på god väg, men det har varit jobbigare och mer komplicerat än jag trodde.