Ingen provsmakning – inga gubbar i påsen

avKarin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Det här är inget tomt hot:

Får jag inte smaka på jordgubben innan så blir det inget köp.

Så tänker jag undvika den Stora Besvikelsen i år.

En riktigt röd och söt jordgubbe är en nästan överjordisk njutning.

Det kan man knappast påstå om de vattniga och smaklösa, i bästa fall sura gubbar som brukar landa i mitt kök (och vi pratar fortfarande om bären).

Ibland påstås det att den bedrövliga standarden på de svenska jordgubbarna skulle hänga ihop med att den amerikanska sorten Honeoye dominerar odlingarna.

Men när jag kollar med jordgubbsexperten Magnus Engstedt på länsstyrelsen i Jönköping skakar han på huvudet i telefonen.

–En Honeoye kan smaka fantastiskt. Det spelar större roll var bären har odlats, hur mogna de var när de plockades och hur länge de har legat i kartonger.

Att jordgubbarna smakar mindre numera än när jag var liten är ingen framdrömd historieskrivning. De senaste femton åren har lokala odlare fått kasta in handduken allteftersom självplockningen dör ut. Jordgubbarna transporteras längre, plockas mer omogna och blir liggande i kylutrymmen i flera dagar i värsta fall.

Vill du hitta den där ljuvliga aromen och sötman ska du leta efter jordgubbar från en odlare så nära dig som möjligt, se till att bären är röda hela vägen och inte ha den där vita spetsen och kräva att få veta när bären plockades.

Har du hittat en lokal odlare är chansen stor att jordgubbarna plockades på morgonen samma dag som du köper dem.

Kommer bären längre i från kan de vara ett par dagar gamla och de förstörs smakmässigt i en rasande takt.

Och varning, varning för de alltför billiga jordgubbarna!

De är ganska säkert ett restparti med tre-fyra dagar på nacken eller ompackade utländska gubbar med kanske ännu fler dagar på resande fot.

Men det där räcker inte för mig.

Eftersom jag inte är ute efter en dekorativ färgklick – till det kan de läbbiga bären i fruktcocktail möjligen duga – utan den goda smaken så är det bara en sak som gäller:

Provsmakning!

Publicerad: