Mormors toscakaka

Foto: Frida Wismar
Toscakakan är godast om den äts direkt när det svalnat något.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Saftig sockerkaksbotten och ett riktigt härligt, segt toscalock. Mormor gjorde alltid sin toscakaka i en stor rund form och för att få till de bästa bitarna gjorde hon alltid en liten rund bit i mitten. Därefter skar hon ut vanliga tårtbitar, men den mest eftertraktade toscabiten var den lilla, runda mittbiten!

Mormors toscakaka

12–14 bitar

Sockerkaka:

100 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 ½ dl mjölk, 3 %

Toscasmet:

100 g smör

1 dl strösocker

1 msk mjöl

1 msk mjölk

1 dl fint hackad mandel eller mandelspån

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund, stor form, cirka 30 centimeter i diameter (det går självklart att använda en mindre form men då inte använda all smet, om du inte vill ha en hög toscakaka).

  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

  3. Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker i äggblandningen och vänd försiktigt in dem.

  4. Tillsätt smör och mjölk och rör om försiktigt tills det blir en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter.

  5. Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och värm försiktigt upp under omrörning tills den tjocknat. Bred toscasmeten på sockerkakan och grädda i ytterligare 15 minuter mitt i ugnen.

  6. Skär ut en rund bit i mitten av kakan, ungefär 5–6 cm i diameter. Utgå från den och skär upp tårtbitar i önskad storlek. Toscakakan är allra godast om den äts direkt när det svalnat något.

Recept av Hela Sverige bakar-vinnaren Andréa Brändström, ”Från fika till fest”, Bonnier Fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM