Fish and chips – älskad engelsk klassiker

5 (2 röster)

Så gör du den brittiska rätten – servera i tidningspapper på klassiskt vis

Foto: Thinkstock
Fish and chips – brittisk favorit.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Fish and chips – den goda klassikern är ett måste vid varje englandsbesök. Här är ett recept som få varje anglofil att le lyckligt.

Fish and chips

Antal: 4 portioner Tid: 45 minuter

Chips

  • 3 bakpotatisar

  • 1 msk olivolja

  • 1 tsk salt

  • 1 bakplåtspapper

Fish

  • 600 g koljafilé eller torskfilé

  • 1 krm salt

  • 1 krm svartpeppar

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 ägg

  • 2 dl ströbröd

  • 1 msk olivolja

  • 1 msk smör

Gurksås

  • 0,5 gurka

  • 2 msk hackad gräslök

  • 1,5 dl crème fraiche

  • 0,5 dl majonnäs

  • 1 krm salt

  • 1 krm svartpeppar

Tillbehör

  • 50 g blandad sallad

  • 0,5 citron i klyftor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Chips: Skär potatisen i avlånga stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja och salta.

  3. Blanda om ordentligt och fördela potatisstavarna på plåten så att de inte ligger på varandra. Baka i ugnen cirka 30 minuter eller tills de har fått fin färg och blivit krispiga.

  4. Fish: Skär fiskfiléerna i decimeterlånga bitar. Salta och peppra på båda sidor.

  5. Vispa om ägget i en djup tallrik. Häll mjöl och ströbröd på varsin tallrik. Vänd fiskbitarna i mjöl, äggvispet och sist i ströbrödet.

  6. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek fiskbitarna gyllenbruna på medelhög värme.

  7. Sås: Tärna gurkan och finhacka gräslök. Blanda med creme fraiche och majonnäs och smaka av med salt och peppar.

  8. Servera fish and chips på klassiskt vis, inslagna i en bit tidningspapper. Lägg en bit bakplåtspapper innerst så blir inte tidningspappret så blött.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept