Serverar öl med smak av granskott och gaffatejp

Publicerad:
Uppdaterad:

Just nu är hantverksöl superhett. Spritmuseum på Djurgården har bjudit in fyra svenska mikrobryggerier.
På lördag kan du provsmaka deras mest unika alster. Förbered dig på udda smaker som koriander, hallon, granskott – och en hyllning till gaffatejp.
 

När Svenska bryggareföreningen kallade till sitt första möte 1885 kom 500 olika bryggare. Under andra halvan av 1900-talet rasade antalet till en handfull aktörer – men de senaste åren har bryggarjättarna fått allt fler konkurrenter, för Sverige har sett en explosion av mikrobryggerier.
– Det är ju en fantastisk utveckling. Snart har varje stad ett eget mikrobryggeri. Det är jätteroligt att det finns ett så stort intresse för hantverksöl, säger Helen Ericsson Sandlund på Spritmuseum.

Smaksatta öl

Hon berättar att förra årets utställning om hantverksöl var välbesökt. På lördag den 10 september tar Spritmuseum fasta på trenden med smaksatta öl.
– Nu har vi utställningen "Berusande trädgård. Odla drickbart", som visar hur man kan använda trädgårdsväxter för att krydda egna drycker. På lördag har vi en ölmässa där PangPang, Tempel Brygghus, Eskilstuna Ölkultur, samt Dugges Ale och Porterbryggeri medverkar. De har alla med smaksatta öl, kryddade med naturliga smakämnen – ofta med trädgårdsanknytning, säger hon.

Oväntade smaker

Entrén ligger på 100 kronor, men för en extra tjuga köper du en provsmakningsbiljett med chans att provsmaka de olika ölsorterna. Förbered dig på udda smakupplevelser.
– Man kan prova Sour Stout smaksatt med hallon, en Trippel kryddat med rikliga mängder koriander för att backa upp den komplexa smaken av banan, mandel och aprikos. En öl med bara Nordiska ingredienser och smaker, kryddad med svarta vinbär – men även världens första gray IPA, tillägnad gaffatejpen, säger Helen Ericsson.

John Edgren

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM