Profilens burgare: ”Supersmarrigt”

MAT & DRYCK

Gustav Johansson lagar ”jävligt god” vegetarisk mat – så gör du hans vegetariska burgare

1 av 3 | Foto: Gustavs veganburgare.

”Vego-profilen” Gustav Johansson är i hetluften med ny kokbok och gästspel på Gotland i sommar.

Här på Aftonbladet Mat & Vin delar han med sig av ett av sina recept.

– Ett burgarrecept som blir supersmarrigt, säger han.

Mat-profilen Gustav Johansson är mannen bakom en av Sveriges största vegetariska mat- och livsstilsbloggar; javligtgott.se. Dessutom hörs han och syns i den egna matlagningsprogrammet "Jävligt god sommar" som sänds på Youtube.

Första juni kom även hans kokbok ut där han bjuder på vegetariska grilltips.

Inte nog med det – i sommar dyker Gustav upp som gästkock under Bergmanveckan på Gotland då han står för maten hos Orlando’s Jamaican. En karibisk food truck som blivit ett uppskattat inslag på Gotland under somrarna.

”Kan vara världens grej”

Varje år brukar de ha ett antal gästkockar och där har bland annat Jonas Cramby, från Flippin’ Burgers och  SVT-profilen Lotta Lundgren dykt upp.

I år det Gustav Johansson som får chansen.

– Först ville de ha med mig på den stora satsingen då de skulle vara på Fårösund under i stort sett hela juli. Men det är lite klurigt med mitt småbarnsliv. Då fick jag frågan om jag ville vara med på Bergman-veckan som drar igång efter midsommar-helgen. Jag kände att det här var häftigt och det kan här kan vara världens grej, säger han.

Gustav Johansson har drivit sin matblogg i fem år och hans nisch är att laga enkel och riktig god mat.

– Och så råkar maten vara vegetarisk. Poängen är att det ska vara enkelt och gott.

Bara vegetariskt på menyn

Tillsammans med Orlando’s Jamaican har han tagit fram en meny som de kommer servera hela veckan. Det blir brunch/frukost på förmiddagen och på eftermiddagen tänder de grillen.

– Det kommer vara food-truck-servering under hela veckan och sedan kommer vi ha mer större event som man kan köpa biljetter till.

– Deras ingång är karibisk mat och jag lagar vegetariskt eller veganskt. Vi har gjort hela menyn veganskt. Det blir till exempel veganska hamburgare med grillad ananas och en god limedressing. Ambitionen är besökare ska få en riktig fullgod och mäktig karibisk upplevelse som bara råkar vara vegansk. Huvudfokus är inte att det ska vara veganskt utan att det är gott.

Använder gärna köttersättningar

Gustav brinner för den vegetariska maten och poängterar att maten måste vara ”riktigt jävla god”

– Annars kommer inte folk vilja äta den. Och vill inte folk äta den här maten så kommer vi inte får med oss någon större mängd människor på det tåget. Jag har varit i vegetarian i 10 år och enda anledningen till att det funkar är att jag gillar maten som jag lagar.

– Jag jobbar mycket med köttersättningar och jag tycker inte att det är konstigt. Folk kan komma och tycka att det är halvfabrikat. Men det är ju samma sak med köttet, det är ju massor av fabriksled innan du får en entrecote på tallriken.

– Det är självklart att vegetarianer, precis som alla andra, är ute efter bra konsistens och tuggmotstånd. Bara för att du blir vegetarian eller vegan behöver det inte innebära att du plötsligt vill bara ha en sallad. Jag tycker att det är gott med korvstroganoff precis som alla andra. Då är det fantastiskt bra att det finns vego-korv, säger han.

Till Aftonbladets läsare har Gustav valt ut ett av sina recept som han vill dela med sig av; vegetariska burgare.

– De är gjorda på oumph som man grovmixar, blandar med potatismjöl och lite kryddor. Du lägger blandningen i kylskåpet ett tag så får du en bra biff som håller fint. Sedan kan du äta den med våra tillbehör.

Så gör du Gustavs veganburgare

Det här behöver du:

Burgare:

2 paket Oumph The Chunk eller Jerk

2 msk potatismjöl

1 msk jerkkrydda

2 msk tomatpuré

1,5 msk grönsaksfond

1 msk kinesisk soja

1 vitlöksklyfta

1 msk neutral olja

salt

Limedressing

2 dl oatly ifraiche

juice från 1/2 lime

2 msk hackad färsk koriander

1 msk olivolja

Salt och peppar

Sweet Plantains

4 st matbananer

1 dl muskovadosocker

Frityrolja

 Tillbehören:

8 Stycken hamburgerbröd (veganska)

1 skalad och skivad annanas

Picklad lime (blanda 1/2 finskivad rödlök med juice från 2 lime och låt dra 1 timme)

1 kruka krispsallad

1 sats Limedressing

1 kruka koriander

2 tomater

 Gör så här:

Burgaren:

1. Tina oumphen.

2. Mixa oumphen i en blender tills grovmixad konsistens

3. Blanda i övriga kryddor i oumphen och smaka av med kryddor och salt.

4. Ställ i kylskåp i 30 min.

5. Forma och provstek en liten biff för att testa mängden potatismjöl. Tillsätt mer olja om för klibbig, mer potatismjöl om det ej håller ihop.

6. Forma 80 stycken biffar med händer. Låt ligga i kylskåp 30 min.

Limesåsen:

1. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av

Tillagning: Burgaren:

1. Ta ut frysta burgare och grilla tills de får fin färg.

2. Grilla ananansskivorna.

3. Bygg burgaren med tomatskivor och krispsallad nederst. Därefter burgare, ananasskivor, en klick BBQsås, en nypa picklad lime, några kvistar koriander och sedan bröd.Sweet Plantains:

1. Skala och skär bananerna i stänger

2. Vänd de skalade bananstripsen i muskovadosocker så de täcks

3. Fritera på medelvärme tills djupt gyllenbruna

4. Servera genast tillsammans med habanerodipp

ARTIKELN HANDLAR OM