Laga veganskt – från kroppkakor till trendig ramen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Lena Granefelt

Recept

Är du sugen på att prova veganskt men tycker att det verkar krångligt och kanske inte alltid så gott? Då ska du prova recepten ur nya kokboken Gröna linjen. Här finns allt från piffade tacos, kroppkakor med svampfyllning och het ramen.

Alice Knutas och Linn Lundberg har skrivit kokboken Gröna linjen, fylld med veganska recept. Tanken är att den veganska maten ska upptäckas och gillas av alla, även de som inte är veganer på heltid. Inspirationen till matlagning fick Alice Knutas från sin pappa och farfar som lärde henne att mat och matlagning är en njutning. Medförfattaren Linn Lundbergs största inspiratör var farmor Margaretha delade med sig av sin nyfikenhet och passion för mat.

Foto: Lena Granefelt
Alice Knutas och Linn Lundberg har skrivit kokboken Gröna linjen, Ordfront

Varför blev det just veganskt?

– Vi är båda extrema matnördar och har vuxit upp med intresset i bagaget. Det visade sig att vi på var sitt håll de senaste åren börjat laga mycket mer vegetariskt, men vi kände väl någonstans att det har gjorts så mycket på den fronten att vi ville ta oss an en större utmaning och skippa även ägg och mejeriprodukter. Så det är nog den experimentslustan som fick oss att fråga oss själva hur vi kan skapa fantastiska rätter helt utan animalier, och som samtidigt inte försöker efterlikna kött. Det är en himla stor tillfredställelse att till och med kunna göra oss själva förvånade över hur god vegansk mat kan vara när man anstränger sig lite extra.

Är ni veganer?

– Nej vi är faktiskt inte veganer. Men vi kände att det fanns ett behov av en vegansk kokbok som är till för alla nyfikna personer som vill äta mer veganskt men som är lite skeptiska till olika typer av substitut. Vi tror på den hemlagade maten, och ju mer vi själva lagar av den desto mer övertygade blir vi om att vegansk mat kan vara helt fantastiskt! Vår bok fokuserar ju också på bjudmat, och vi tycker det är underbart att kunna samlas kring matbordet och äta samma rätt. Det kan ju vara svårt nu för tiden när folk har så olika kostvanor. Men vegans mat kan alla äta. 

Vilka fördomar möter ni oftast om vegansk mat?

Att det är nyttigt och dyrt! Att det kan hänga ihop med en livsstil ser vi ibland också, en veganmat är för personer som dricker gröna smoothies och åker på yoga retreats. Det är väldigt främmande för oss. Vi lagar mat i säsong och när en jobbar utan animalier och gör miljön en tjänst känns det trist om vi bara ersätter det med väldigt resurskrävande eller importerade grödor som nötter, quinoa, avokados, tropiska frukter och så vidare. Så vi låter hellre rotsellerin stå i centrum och avokadon får ta ett steg tillbaka. Bättre för plånboken, bättre för miljön. 

Finns det någon eller några ingredienser du upptäckt tack vare den veganska kosten.

En ingrediens vi haft otroligt mycket nytta av är ju kikärts-/bönspad. Du kan göra både majonnäs och maräng på spadet som annars brukar hällas ut, och kikärtorna kan användas till en röra eller bara att steka med kryddor. Även olivspad är en sådan ofta outnyttjad ingrediens som verkligen kan tillföra umami och sälta i grytor, såser, buljonger och soppor. 

Vilken rätt är din favorit i boken?

Det är svårt att välja för vi har rätter för så många olika tillfällen, men en av Alices favoriter är nog Wellington med rödvinssky, glaserade morötter och rostad kulpotatis för det påminner om tiden hon bodde i Skottland. Eller surkålspiroger “Perakar” för att det är ett gammalt familjerecept från Gammelsvenskby där Alice har släkt ifrån. Linns favorit är raviolin med jordärtskocka med svampbuljong och tryffel. En riktigt lyxig rätt som kanske kräver det lilla extra men som garanterat kommer att ge wow-faktor! För vem gillar inte hemmagjord pasta? 

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE